Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Интронизацията на новият руски патриарх

Main Pic
Публикувана: 31.01.2009
Автор: ЕВ
Прочетена: 1254
Коментари: 0

Днес 01.02.2009 г. в храма "Христос Спасител" в Москва се състоя интронизацията на новият патриарх на Руската православна църква. Официалното встъпване в длъжност на избраният на 27 януари от Поместния събор на РПЦ 16-ти патриарх на Москва и цяла Русия Смоленския и Калининградски митрополит Кирил, беше пищно и многолюдно тържество.

Патриарх Кирил (със светското име Владимир Михайлович Гундяев) е роден на 20 ноември 1946 година в Ленинград (сега Санкт Петербург), в семейство на свещеник. Завършил е Ленинградската семинария, а след нея през 1970 година и Духовната академия. На 3 април 1969 година е подстриган за монах под името Кирил.

През 1970 година му е присъдена степен кандидат на богословските науки. На 12 септември 1971 година е ръкоположен за архимандрит, а от 1971 г. до 1974 г. е представител на Московската патриаршия в Световният съвет на църквите в Женева. През 1976 г. е хиротонисан за епископ, а през 1977 за архиепископ. От 13 ноември 1989 г. Кирил оглавява изключително влиятелния отдел за външни отношения на РПЦ. Наскоро вестник "Таймс" публикува материал, разкриващ връзките на новия патриарх с КГБ. Според публикацията Кирил е бил сътрудник на комунистическите тайни служби и е носил агентурния псевдоним Михайлов.

В патриаршеското си слово Кирил се обърна към богомолците с думите: ”Няма и не може да има в живота на патриарха нищо лично, частно: той и целият му живот, без остатък, принадлежат на Бога и на Църквата. Неговото сърце страда за Божия народ, особено за тези от него, които са отпаднали от единството на Църквата и които не са приели вярата”. 

Официални приветствия поднесоха руският президент Медведев и Александрийския патриарх Теодор ІІ.

По време на церемонията на новоизбраният патриарх символично беше връчен посохът (патриаршески жезъл) на митрополит Петър. Дървеният посох от 14-ти век е предаден на митрополит Петър от Константинополския патриарх Атанасий. Той се смята за една от светините на РПЦ и е символ на руските първосветители.

На интронизацията присъстваха предстоятелите или представители на поместните православни църкви. Делегацията на БПЦ се водеше от Видинският митрополит Дометиан, придружаван от Великотърновския митрополит Григорий и викария на Софийската митрополия Знеполския епископ Йоан.

Поздравителни адреси до новия патриарх са изпратили Папа Бенедикт ХVI, Католическа църква; Католикос Гарегин II, Арменска църква; епископ Волфганг Хубер, Евангелска църква в Германия; Кентърбърийският архиепископ Роуен Уилямс, Англиканска църква и др.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg