Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Вечният конфликт Израел–Палестина Част 1

Main Pic
Публикувана: 01.03.2009
Автор: Любомира Любенова
Прочетена: 1284
Коментари: 0
Интервю с Ахмед ал Мадбух – посланик на Палестина в България.

Г-н Мадбух, как ще коментирате поредния конфликт в Близкия изток?
Израел винаги е в състояние сам да създаде повод за започване на война срещу Палестина. Последният аргумент беше, че от територията на ивицата Газа са изстрелвани ракети срещу селищата в Южен Израел. В отговор Израел предприе истински холокост срещу палестинския народ. Хората са избивани масово и изгаряни живи в домовете си.

Как тълкувате прекратяването на обстрела от страна на Израел?
Войната завърши с едностранно решение на Израел да прекрати обстрела и да изтегли войските си от Газа. Това обаче не е белег на добронамереност и на милост от страна на Израел към Палестина. Това е отваряне на вратичка, за да могат винаги когато пожелаят да се върнат да бомбардират. Те напълно отказват да подпишат каквито и да е споразумения за прекратяване на огъня, тъй като всяко споразумение би им наложило някакви ангажименти пред световното обществено мнение.

Какви жестокости се извършваха в Газа?
В ивицата Газа израелската армия извършваше убийства на деца със снайперисти. Бяха използвани фосфорни боеприпаси, които по силата на международното право са забранени за използване срещу цивилно население. Изпробвано беше новото оръжие, изготвено в американските лаборатории – едно изключително коварно оръжие. То причинява спукване на кръвоносните съдове в тялото и вътрешни кръвоизливи, които водят до смърт.

Палестина също не стои безучастна във военните действия…
Международното право гарантира на всеки народ, който е под окупация да оказва съпротива срещу нея с всички средства, до които има достъп. Бих искал да спомена, че единствената държава в света, която в началото на третото хилядолетие продължава да окупира чужди територии, е Израел.

Според вас ще има ли разрешение някога на този конфликт?
Разрешение ще има, когато Израел се изтегли от окупираните палестински територии – ивицата Газа, Западния бряг на река Йордан и Източен Ерусалим, който да бъде столица на палестинската държава. Без изтегляне на израелската окупация в Близкия изток не може да има мир и стабилност. Тук европейските държави имат дълг.

В какво се изразява този дълг?
Навремето те решиха своя еврейски проблем, като изпратиха евреите в Палестина. Създавайки Държавата Израел, те създадоха и т.нар. палестински проблем. Те ще трябва да поправят грешките си от миналото. Европа носи морална и хуманна отговорност за разрешаването на проблема, затова настоявам европейските държави да започнат да играят по-сериозна роля в оказването на натиск върху Израел. Европа има много такива оръжия. Тя би могла да прибегне до политически, културен и икономически бойкот. За съжаление обаче, вместо да се наложат санкции на Израел за действията им срещу Палестина, в последно време Европейският съюз повиши равнището на дипломатическо представителство на Израел в Европейския съюз.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg