Вторник, 11.08.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"но Бог нека бъде признат за верен, а всеки човек лъжлив, според както е писано: - "За да се оправдаеш в думите Си, И да победиш, когато се съдиш"." Римляни 3:4

OnLine
RSS Facebook Twitter

България в 42-рия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1860 г.) Част 1

Main Pic
Публикувана: 26.04.2009
Автор:
Прочетена: 890
Коментари: 0
„[Мисия в] БЪЛГАРИЯ (основана през 1857 г.)
(с. 55)

Епископи Джеймс и Симпсън с епископски надзор.

Мисионери:
Преп. д-р У. Притимън, Шумен
Преп. Ф. У. Флокен, Тулча
Преп. А. Л. Лонг, Търново

По причини, които нашите братя в България са сметнали достатъчни, брат Лонг се е преместил от Шумен в Търново, около 70 мили северозападно от Шумен. Обстоятелствата, както са преценили, изискват един от мисионерите да ускори пребиваването си в Търново. Преди братята да заминат от Америка за България, ние насочихме вниманието им към Търново или София за тяхна централна станция. Те почувстваха, че трябва да се установят в Шумен, без да са посетили Търново. Няколко скорошни събития ги накараха да посетят Търново и в резултат на това брат Лонг се премести там. От писмото му научихме датата на неговото пристигане със семейството в Търново (20 септември 1859 г.). Той получи забележително внимание от властите в Шумен преди отпътуването си и в Търново след установяването му в града.

Търново
Романтично установен град, между няколко отделени от Балкана височини, около 70 мили северозападно от Шумен. Река Янтра минава през дълбочината, минавайки през скалите и града, който е построен от двете страни на реката. Градът притежава специално разположение, което е твърде трудно за обяснение. Той не заема толкова голяма площ, колкото Шумен, но е доста по-компактно построен и има около 30% повече жители. Краткото описание на това място в Harper’s Gazetteer е неточно, тъй като населението е поне 3 1/3 пъти по-голямо от посоченото там (8000 души). А колкото до синагогите, посочени там, твърдението на турци и българи от доста време е, че в Търново няма и един евреин.

Турци и българи
Населението е почти на половина разделено на турци и българи, въпреки че много хора твърдят, че последните са мнозинство.

Български град
Въпреки че населението е така разделено, Търново може да бъде наречен с увереност български град, тъй като българите контролират бизнеса и се отличават от българите в който и да е друг български град, който съм посетил. Четири чудесни църкви, построени от камък, в изключителен стил, дълги редици от каменни огнеупорни складове и магазини доказват българския бизнес и показват с учудване на посетителя от други градове на България, които имат по-добро разположение и предимства, но въпреки това са далеч по-назад в търговска дейност и индустриално развитие.

Следва

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg