Понеделник, 30.03.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Разумните ще сияят със светлината на простора, както и онези, които обръщат мнозина в правда - като звездите до вечни векове." Данаил 12:3

OnLine
RSS Facebook Twitter

Българите сте красиви хора, с богата древна история

Main Pic
Публикувана: 15.05.2009
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1404
Коментари: 0
Джоел е адвокат, а Карен е негов добър помощник в семейството. Живеят в Луизиана, САЩ. Джоел е завършил литература и философия, а след това – и право в университета Regent, Вирджиния, един от най-добрите християнски университети в САЩ, основан от Орал Робъртс. След това специализира международно право и международни финанси в университета Tulane в Ню Орлеанс, известен в светската американска образователна система. „Специализирах в тази насока, защото вярвам, че това е възможност да променим света.“
По образование Карен е психолог, понякога помага на съпруга си в офиса, занимава се също с цветарство и декорация, но преди всичко е майка на четири деца.
Когато видях усмивката на Джоел и неговата рижава брада, си помислих, че е месиански евреин. Оказа се, че е вярно. Така започна разговорът ни. От многото свидетелства, които ми дадоха, се убедих, че те благовестват най-вече с живота си.

Джоел, как разбра, че Господ Исус Христос е Месията?
Джоел: Когато бях млад, взимах наркотици. Бях в болница. Пропадах в тъмнина и разбрах, че ще умра, тогава извиках към Него, към Исус, към Месията. След 10 минути се върнах обратно към живот. Не Го видях с физическите си очи. Не мога да го обясня, но разбрах със сърцето си, че Той е Спасителят. Преди не вярвах, че е Господ, но в изпитанието, в което бях, получих свръхестествено откровение. Новорождението не може да се обясни. Това е процес на преминаване от тъмнина към светлина и е невероятно преживяване.
Баба ми беше месианска еврейка, тя много обичаше Бога, чуваше гласа Му. Когато преминавах през трудни моменти, майка ми ме изпращаше при нея през лятото. Мислех, че е строга и че нейните идеи са глупави, но всъщност аз бях глупавият. Не осъзнавах, че страхът от Бога е начало на всяка мъдрост. Баба ми живя достоен живот. Баща ми беше обрязан, майка ми настояваше децата да са обрязани. Посветените евреи се обрязват като знак на вярност към Господа, а не че спасението е в обрязването. Бог е верен от поколение към поколение. За евреите майчината линия е важна.
Молех се и за жена – Бог ми даде съпруга. Карен е от римокатолическо семейство, моминската й фамилия е Кинбергер (немско еврейско име). Майка й се казва Юда. Възможно е и тя да има еврейски корени. Със сигурност обаче е чудесна съпруга и майка.

Вие сте женени от 21 години и имате четири деца.
Джоел: Да, така е. Благодарим на Господа, че ни подари Бенджамин, Бетани, Самуел и Даниел. И четиримата обичат Господа и ние се радваме за тях. Бетани е единственото момиче.
Карен Учим децата ни да се молят на еврейски. Слагаме свещи на масата по време на обяд и вечеря. Това е малък жест на благодарност към Исус, защото Той е светлината на света. Заедно сядаме на масата и казваме: „Да благодарим на Христос.“ Много често имаме гости – християни от цял свят, децата се срещат с тях, слушат свидетелствата им. Имахме на гости един християнин от Пакистан, пастор Езекил Шерош. Заплашвали са да убият него и семейството му. Той беше със счупен гръб заради вярата в Исус.
Искаме всичките ни деца да станат мисионери, дори да не отидат в други държави, да свидетелстват с живота си.

Какви са впечатленията ви от България?
Джоел: За първи път дойдохме в България през лятото на 2008 г. Отдавна искахме да посетим вашата страна. Срещнах адвокат Диана Даскалова в Индия, работихме заедно в правната сфера, подготвяхме адвокати от цял свят. Тя е вярваща. Веднъж проведохме с нея незабравим разговор за Господ Исус Христос. Тя ми разказа как е била в САЩ, работила е в Jubilee Сampaign, а след това – 3 месеца стаж в Alliance Defence Fond. Диана беше в Калифорния, където по същото време беше и Лъчезар Попов, директор на Института за принципи на правото и президент на „Адвокати Европа“. Това беше Божието провидение. След това ме поканиха в Рим на събиране на Defence Fond и усетих, че е дошло точното време да посетя и България. Много ни хареса във вашата страна. Диана ме попита какво виждам в българите. Отговорих, че виждам красиви древни хора, с богата древна история. Виждам как Бог въздига малки нации, като вашата, и българи разтърсват целия свят. Вярвам, че България ще изпраща мисионери към мюсюлманските нации, а и сега има мисионери в различни страни.
Забележително е, че България е спасила около 49 хил. евреи по време на Втората световна война.
Карен: На мен ми харесаха хората – как общуват и се насърчават. По време на срещата, която имахме с християнски юристи в Института за принципи на правото, ми допадна дебатът с тези отговорни хора, с които се срещнахме.

Джоел, в какво виждате вашето основно призвание като християнин адвокат?
Апостол Павел казва да предаваме заповедите на верните, да ги екипираме – това са хора, които имат важна роля в духовните битки.
Това е нашето призвание. Ние сме в помощ на адвокати, пастори и на други служители. Много често пътувам в Пакистан и Индия, говорил съм с адвокати и пастори, особено от преследваната църква, старая се да ги насърча. Виждам християните адвокати като мисионери. Имаме забележителни опитности и се радваме да служим на Господа. Призванието ми също е да организирам еврейска месианска група – не точно в Израел, а у дома. Имам желание да направим синагога в родния ни град в САЩ. Има към 1000–1200 души евреи, но малко от тях са последователи на Месията. Числото на месианските евреи се разраства по цял свят. Ако четете книгата Захария в Стария завет, ще си припомните неговото пророчество – как евреите ще се завърнат при Господа.
Живеем във вълнуващо време. Вярвам, че Бог обръща сърцата на много християни към евреите. Наистина живеем в последни времена. Синът ми Бенджамин, въпреки че е евреин, учи арабски език. Иска да стане мисионер в арабските страни.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?
Джоел и Карен: Нека се запитаме дали нещата, за които живеем, са тези, за които Месията е умрял. Ако не, тогава защо да живеем за тях? Трябва да платим цената да Го следваме, да сме готови дори да умрем за вярата. Нека следваме Месията, когато Той ни призовава.
През месец май т.г. имаме желание отново да дойдем в България за 3 дни – да имаме срещи и семинари за религиозната свобода, във връзка с пролайф (движение срещу абортите – б.р.), както и за домашно
Ще бъдем благодарни на всички читатели, ако се молят за това посещение.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg