Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Евангелието според U2”

Main Pic
Публикувана: 02.09.2009
Автор: Превод: Емилия Илиева
Прочетена: 1220
Коментари: 0
Нова книга за една от най-добрите рокгрупи в света

За някои мъжът с огромните слънчеви очила е истеричен певец, защото навсякъде призовава за спасението на света. За други той е един от най-надарените рок-музиканти на нашето време, притежаващ интелект и преливащ от идеи.
Нова книга осветлява християнския път на Боно и на останалите членове на една от най-успешните рокбанди в света – U2. В новата си книга „Евангелието според U2” авторът Грег Гарет представя тримата членове на групата и най-вече вокалиста Боно през призмата на християнската им вяра. Гарет не е първият, който превръща религиозния мироглед на Боно и компания в сюжет на книга. Още преди 7 години Стив Стокман написа „Духовният път на U2”. Самият Боно, чието истинско име е Пол Хюсън, през 2007 г. издаде книгата „По пътя” (On The Move), в която разказва за вярата си и ангажимента към бедните в света. Доста текстове на U2 всъщност могат да бъдат тълкувани като християнски, като например Looking for to save my soul („Търся спасение за душата си”), Looking in the places where no flowers grow („Търся места, където не растат цветя”), Won't you tell me something true („Няма ли да ми покажеш истината”), I believe in you („Вярвам в теб”) и др.
Други песни говорят съвсем открито за Библията или вярата и често основните музикални сюжети, написани от Боно и музикантите от групата, са справедливостта, мирът и любовта. Авторът на книгата разкрива един важен и малко известен факт за Боно и колегите му от бандата – всичките посещават харизматична църква („Шалом”) в Дъблин.
„За американските християни е важно да знаят тази група християнска ли е, или не. Ако техните любими изпълнители освен всичко друго са и християни, хората могат да им се доверят много повече. Това искат феновете най-много”, смята Гарет. Той дава примери със заглавия на песни на U2, които могат да бъдат интерпретирани като молитва – Gloria („Слава”), Rejoice („Радвай се”) или „40”, която е музикална препратка към Псалм 40 от Библията.
В края на книгата си авторът обобщава 10 поуки, които можем да съхраним в сърцето си след срещата ни (реална или просто литературна) с Боно и компания: „Животът е пътуване, а вярата означава никога да не спираме да търсим Бог. Ние не сме родени просто да живеем, а сме сътворени от Бог, за да си помагаме един на друг. Всички ние търсим извисяване (еlevation) и повечето го намираме чрез Святия Дух. И на първо място – да заложим всичко пред олтара на любовта”, завършва Гарет.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg