Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Полезно обучение в Турция и практика сред татарите

Main Pic
Публикувана: 28.04.2010
Автор:
Прочетена: 1347
Коментари: 0
Автор Нео

Това мисионерско обучение се проведе преди няколко месеца от екип на фондация „Копринен път“. Седалището й е в Швейцария и България, а целта е да основават мрежи от църкви сред наследниците на тюрките на Балканите, в Турция и по протежение на Пътя на коприната до Централна Азия. Това се случва чрез споделяне, обучение и сформиране на екипи, състоящи се от местни вярващи, които създават църкви. Те се насърчават да споделят Евангелието с техни сънародници.
Бих искал да споделя с читателите и нашето свидетелство отпреди няколко месеца в Турция. Първоначално искахме да проведем обучение в България за християни от Киргизстан, Узбекистан, Азербайджан, Турция и др., но бяха отказани визи на участниците от централноазиатските републики. Събитията шеметно се развиваха и ни принудиха да се преориентираме към Турция като място за провеждане на обучението. Там всичко започна по-добре, отколкото бихме могли да предположим. Бог работеше много силно. Чувствахме се като едно голямо семейство.
Но трудностите не закъсняха. Оказа се, че участниците от централноазиатските републики не могат да останат по-дълго от месец в Турция. Трябваше за малко да напуснем страната и тогава решихме да проведем евангелизация сред кримските татари в Украйна. Бяхме много мотивирани и постепенно се одързостихме. Представителите на Централна Азия са подложени на гонение в своите райони и имаха нужда от време, за да се почувстват свободни да се молят за болни, да пророкуват и да споделят Благата вест.
Ето мнението на две семейства от Киргизстан: „Искаме отново да се върнем в Крим и там да останем 1–2 години, за да основаваме църкви сред татарите.”
А един от участниците от Узбекистан сподели: „Ако трябва да избирам между моето 4-годишно обучение в библейско училище и тази двумесечна практика, бих избрал практиката. Това, което учихме в училището, е трудноприложимо на мисионерското поле.“
В нашето интензивно и невинаги лишено от конфликти общуване възникнаха дълбоки взаимоотношения. Така ние можехме да учим без думи, че Божията църква е едно семейство. Животът заедно формира и нашите характери. Участниците трябваше заедно да готвят, чистят и поддържат цялата къща. Много от тях определиха обучението като животопроменящо. Наша цел е да създадем мрежа от взаимоотношения за мисионери от Пътя на коприната, за да може да има взаимно насърчение и помощ при достигане на наследниците на тюрките.
Ето и мнението на един от участниците от Киргизстан: „С удоволствие бих работил с моите узбекски братя и сестри, за да можем да работим с киргизските малцинства в Узбекистан.“ Участник от Турция пък сподели: „Бих се посветил веднага на езиково обучение, за да мога да сътруднича с киргизски вярващи в Крим“.
Участник от Азербайджан: „Сред азерите има много малко християни. Разбрах, че се нуждаем от екипи, които да се разрастват, за да могат нашите народи да бъдат достигнати с Евангелието.“
Очакванията ни за това обучение бяха надминати. Това ни окуражава да продължаваме по същия път. Искаме да проведем подобни децентрализирани обучения в бъдеще в отделните държави. България ще бъде за нас база, откъдето можем да се насочваме към Турция за разширяване на работата ни. Нашето видение за България е да се обучават вярващи, които да основават църкви, а те да се разрастват. Затова ще бъде създаден тренировъчен център, който да позволява на участниците да живеят, работят и служат заедно. Тренирането на характера е много важно за тази работа. Нашата цел е служителите в Божието царство сами да се финансират чрез малък бизнес. По този начин те ще имат легитимно основание да служат в друга култура и да бъдат добър пример за новоповярвалите. Преди всичко искаме да достигнем мюсюлманското население не само в България, но и на Балканите, в Турция, по протежение на Пътя на коприната до Северозападен Китай.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg