Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Тезе – красиво място, подходящо за тишина и размисъл

Main Pic
Публикувана: 06.09.2009
Автор: Габриела Николова
Прочетена: 1545
Коментари: 0
Интервю на Габриела Николова с Екатерина Вълова – организатор на пътувания на млади хора до монашеската общност в Тезе, Франция. Лагерът има за цел да обедини хора от трите клона на християнството – православие, католицизъм и протестантство.

Разкажете ни малко по-подробно какво представлява Тезе?
Тезе е общност, която се намира в Централна Франция, в областта Бургундия. Това е място, на което се организират срещи на католици, православни и протестанти. Основател на общността в Тезе е брат Роже. Той използва като основа стиха в Библията, който казва, че Бог е любов. Иска да покаже на хората, че Бог е любов не само на думи, но и на дело, по всякакъв начин. След Втората световна война Роже започва да събира и обединява млади хора около себе си.

Какво е днес Тезе?
Това не е течение или църква, или нещо, което можеш да започнеш в страната си. Това е място, на което можеш да прекараш една седмица – има програма, молитви, дискусии и много други неща, които могат да се правят. Всъщност идеята е хората да се приемат такива, каквито са, да се опознаят, защото в повечето случаи разпри възникват от това, че не се познават достатъчно добре и невинаги осъзнават мотивите, които седят зад определено поведение.
Обсъжда се това, което обединява всички християни – вярата ни в Исус и това, че ние сме посланици на Божия мир и Неговата любов на Земята. Обсъждат се много практични насоки за това, как ние можем да бъдем такива посланици на Земята.

Вие сте ходили много пъти там с различни групи от България. Какви хора има в групите?
Има един много интересен случай, който говори за атмосферата в Тезе и ясно показва, че това е едно много специално място, където всеки може да отиде и да получи много.
Става въпрос за две момичета, които впоследствие станаха мои приятелки. Запознахме се при едно такова пътуване. Те са интелектуалки и в самото начало, като се запознахме, казаха, че не вярват в Бог. Споделиха, че имат чисто интелектуални търсения и затова са попаднали на това място. В един момент обаче забелязах, че постоянно седят на молитвите и особено на вечерната молитва. Това е много нетипично, защото веднага след вечерната молитва всички млади хора (между 5 и 7 хил. души) се събират в местното заведение. Там се вадят инструменти и всички започват да пеят и да танцуват – африканци, индийци, испанци, германци... става голяма веселба. Повечето млади хора обичат да си прекарват времето там. След общите молитви църквата остава отворена и който иска, може да продължи да се моли, колкото пожелае. Забелязах, че тези момичета остават в църквата и не ходят на партито... и така няколко вечери. Стана ми интересно и отидох при тях, за да ги попитам. Те споделиха, че много им харесва. Явно са усещали, че това е специално място. Вероятно са усещали Божията любов и единството, защото в това има много голяма сила. Мисля, че това по някакъв начин ги е докоснало и накрая на престоя си там тези момичета казаха, че приемат идеята, че има Бог и че Христос е умрял за тях.

Как протича един ден в лагера?
Сутрин има молитва, след това споделяне от Библията. После всички се разделят на малки групи и там всеки може да си каже мнението и да сподели своята опитност.

Тези малки групи интернационални ли са?
Да, интернационални са. Обикновено се формират в зависимост от това, кой какъв език говори, за да може да има някаква комуникация. Това е много добра възможност да се запознаеш с различни хора и да разбереш начина, по който те мислят. Хората, които идват в Тезе, не са само от различни деноминации, но и от различни култури, от цял свят. Много интересно и обогатяващо.
Има и работни групи, където работата е чисто физическа. Всеки може да се присъедини към група, която мие чинии, която почиства църквата или пък раздава храна. За повечето хора в лагера не е срамно да извършваш физически труд. Това е нещо, което е много нетипично за нас. Хората отиват и се записват с желание. Те отиват с нагласата, че така ще срещнат много нови приятели. Докато чистят, пеят, танцуват.
Някои млади хора просто се разхождат из лагера. Мястото е много красиво. Намира се в едно старинно френско селце. Предполагам, че сред братята от общността има хора, които се занимават с дизайн и архитектура, защото са оформили много приятно кътче с няколко езера, с водопад. Има малки параклиси за католици и православни, където хората могат да се оттеглят и да се помолят насаме. Тезе е място за тишина и размисъл.

Лично вас какво ви кара да ходите там години наред?
Както вече казах, това е нещо, което обогатява човек страшно много и разширява кръгозора за света. За мен не е предизвикателство, а удоволствие да се запозная с хора, които са различни от мен. Създават се страхотни приятелства, които остават за цял живот. Интересни са ми дискусиите. Научавам много практични неща за живота. Поглеждам всекидневието си и откривам неща, на които просто не съм обръщала внимание – през светлината на Библията. Това много променя начина ми на мислене и на действие.
Също така много ми харесват молитвите, песните – нещо уникално е. Много често ходя на зимни срещи – точно на Нова година. Отивам там, за да мога да преосмисля живота си и да мога да взема някаква позиция за следващата година. Всеки, който обича предизвикателствата, който търси отговори в живота си, иска да преживее нещо ново и много интересно, може да отиде в Тезе.

Цялото интервю можете да гледате тук

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg