Неделя, 15.12.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Наистина Той се присмива на присмивачите, А на смирените дава благодат." Притчи 3:34

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какви промени да очакваме през учебната година

Main Pic
Публикувана: 19.10.2009
Автор: Невена Йорданова
Прочетена: 943
Коментари: 0
Интервю на Невена Йорданова с г-жа Йорданка Фандъкова – министър на образованието, младежта и науката

Г-жо Фандъкова, вие познавате отблизо болките на родителите, на учениците и учителите, какви промени можем да очакваме през новата учебна година?
Образователната система е твърде сложна и твърде голяма. Тя засяга всички, както вие казахте – учители, ученици, родители и на практика цялото общество. Дълго време се правят всякакви промени в нея, така че нашата задача за тази учебна година е по-скоро да успокоим системата. Учителите, родителите и учениците да си починат и да се съсредоточат върху основното – върху работата. Въпреки това все пак предвиждаме една промяна и тя е свързана с приема след седми клас. Знаете, че външното оценяване вече стигна до седми клас. Така или иначе учениците ще държат тези тестове в края на годината по всички предмети и не бихме искали да ги натоварваме допълнително и с изпитите след седми клас. Затова предвиждаме единствената промяна да съчетае в един и същи ден, в един тест и външното оценяване, и приема след седми клас.

Кажете ни няколко думи и за насилието в училище. Познавате и този проблем, сблъсквали сте се с него неведнъж. Вече има доста активни и сполучливи програми – предвиждате ли нещо в тази посока?
Този въпрос засяга една много голяма тема – темата за възпитанието, за развитието на децата. Децата имат нужда от подкрепа в това отношение. Много е важна превантивната работа и в този смисъл училището има една съществена роля. Ние имаме намерение да заложим доста превантивни програми в училищата. По тази причина един от съветниците, който работи в министерството и когото поканих, е психолог, представител на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България. Много е важно в училищата да влязат повече психолози, повече специалисти, които да осигуряват подкрепа, да работят за развитието и възпитанието на децата. Има такива програми. От дълги години някои училища развиват подобни проекти и те дават добри резултати. Въпросът е да можем да систематизираме, да обобщим, да създадем един стандарт за психологическа подкрепа и да помогнем по този начин на училищата.

Какво смятате относно необходимостта от някаква форма на християнско обучение в училище, предвиждат ли се промени в образованието в тази област?
Образованието е светско и ние не бихме могли да задължаваме всички ученици да изучават точно тази религия, но аз лично съм убедена, че това би бил един добър вариант, при положение че родителите, учениците и училището имат такова желание. Съществуват формите на свободноизбираем предмет, на задължителноизбираем предмет „Религия”. Съществуват експерти по религия, които да подпомагат тази дейност. Ще дам пример от моята недалечна практика – в София подкрепихме всички учители да продължат развитието на този вид обучение под формата на СИП там, където имаше желание от страна на родителите, но липсваха средства. Така че по-скоро би следвало да се подкрепят училищата, в които има такава инициатива – учебните програми да позволяват.

Известно е, че има деца, които изискват индивидуален подход. Какво се предвижда за тях?
От една страна, да се даде възможност в самите часове да има повече време за упражнения, за проектна работа, за индивидуална работа, за работа по групи, т. е. за използване на съвременни методи за преподаване. От друга страна, нужно е обучение на учителите за това. Вие знаете, че образованието се прави от учителите. Те са хората, които трябва да получат тази помощ и да развият тези умения, а това става чрез квалификация. Така че нашата основна задача е да създадем една национална програма за квалификация, която да гарантира, че всички учители ще получават подобно обучение и подобна форма на квалификация.

Цялото интервю можете да гледате тук

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg