Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да живеем в Христовата любов и Неговата сила

Main Pic
Публикувана: 02.11.2009
Автор:
Прочетена: 1639
Коментари: 0
Интервю на Лъчезара Йосифова с гостуващия в България швейцарски мисионер Флориан Берч

Кое е основното в посланието ви? Чрез вашето служение Kingdom ministry сте основали десетки църкви в различни страни.
Бог ми показа, че трябва след всяко евангелизиране да започнем църква. И то такава църква, която от своя страна да продължи да основава и други. Започнах да прилагам този принцип навсякъде, където отида. И в момента в Швейцария сме в една от най-трудните области. През последната година основахме над 15 църкви.
Видяхме, че в началото на 90-те години на миналия век близо 300 млн. души от Източния блок са били отворени за Евангелието. Тогава се помолихме на Господ да ни даде мъдрост и точност как да се справим. А когато през 1995 г. тази отвореност беше преминала, Индия беше отворена да чуе Евангелието и милиони се обърнаха към Исус Христос. Така се появиха и десетките църкви, които и сега продължават да основават нови. Сега наблюдавам, че се случва същото и с ислямските райони. Образуват се многобройни малки църкви, които възпроизвеждат други. Това е моето видение. Ние ходим в различни страни, като Господ Исус Христос ни води и ни показва къде да отидем.
Отидохме в Урал през 90-те години. Тогава видяхме много чудеса. Имаше една мюсюлманка, която по техен обичай беше постила 30 дни и беше питала Бога къде е истината. Тогава й се отворили очите и видяла как злото руши света. Тя била така съкрушена, че си отишла и решила да се самоубие. Изпаднала в кома, след като се събудила на пода, намерила Нов завет, който прочела. Така приела Исус Христос в сърцето си. Тази жена беше татарка. Аз се молих за нея. Бог ми показа, че трябва да отида при татарите и да основавам църкви. Сега в Казахстан вече има над 100 църкви. Тази жена беше като зов за мен.

Какво бихте споделили за мисионерското пътуване в България това лято? Ваш екип работи в Бургаския регион заедно с пастор Жельо Желев.
По време на пътуването ни през август т.г. посетихме различни църкви в България, включително две църкви в София. Бяхме благословени от Христовата любов, която видяхме в хората, от отворените им сърца и страха им от Бога. Убедихме се каква сила имат молитвите във вашите църкви. Тази сила на молитвата е голямо съкровище за църквите и страната ви. В миналото в България са били основани много църкви чрез мисионерска дейност в различни градове. По примера на Исус Христос не трябва да забравяме и селата. Христос обикаляше всички градове и села в областите, които посещаваше. Бяхме развълнувани от поканата на пастор Жельо Желев от Бургас, който отговаря за близо 40 църкви в различни села в региона. Решихме да възстановим църквата в село Равна гора. Бяхме приети и от кметицата на селото – г-жа Бинчева, на която подарихме преведен швейцарския химн, в който се говори за Бог. Раздадохме много покани и брошури из селото, проведохме концерт, проповядвахме. Но много важно в такива случаи е да не се забравят нуждите на хората, да им се послужи.
В световен мащаб бих искал хората в църквите да не бъдат само църковни членове, но да бъдат изпълнители на Словото, да създават ученици на Исус Христос. Радваме се, че това измерение на Божието царство може да се разшири и във вашата страна. Важно е не само пасторите да се обучават, но и всички останали да бъдат обучени да излязат.

Бихте ли ни разказали повече за Индия и Чечня?
През 1995 г. един от нашите съработници получи видение, как много хора се събират от Средна, Северна и Северозападна Индия. Бог му говори, че там ще се случи нещо, което досега не се е случвало – милиони хора ще бъдат призовани от Господ. Изпратихме екип, за да разберем дали това е вярно. Те се върнаха с думите: „Случва се нещо невероятно!“ Така в началото на 1996 г. отидох и аз. Видяхме как работи Бог. Работихме с двама лекари индийци. Те станаха водачи на огромно движение. Много хора се спасиха. Около 10 000 църкви се основаха. Никъде на друго място по света не съм виждал такова нещо. Ние само помагахме да се обучават водачи от индийското население. Съвсем обикновени хора ходеха от село на село да проповядват Евангелието. Никъде на друго място по света не съм виждал толкова много хора да се обръщат към вярата чрез чудеса и знамения така, както в Индия. През 2000 г. Бог ми даде ново видение, а именно да отида в Кавказ, където живеят хора от най-различни народности, и там да проповядвам Словото и да основавам църкви. Отидохме и видяхме всичко на място. Първият човек, който приел Христос там, е бил един престъпник в затвора. Прерязва си вените, изпада в кома и по този начин среща Христос. Господ му казва, че ще го върне към живота. Събужда се, на пода има кръв, а вените му са напълно здрави. Той започва да чете Библията, приема Христос и проповядва Евангелието.
После в Абхазия попитах един от водачите, колко християни има там, а той ми каза: 45. Всичко започнало така – били на пазара и 5-годишният му син видял една стара книга, която поискал да му купят. Купили я и се оказало, че това е детска Библия. Така те приели Христос. През октомври 2005 г. отново бях със съпругата ми Ани в Чечня, където обучавахме млади хора. Преди да заминем, си мислехме откъде ли ще дойдат тези хора. Но всичко беше подредено от Бога. Сега в Чечня има християни, които ние обучаваме.

Какво ще пожелаете на читателите на „Евангелски вестник”?
Моето пожелание е те да познаят това измерение на Божието царство, което е пълно с всички приключения и благословения. Нека да живеят в този невероятен свят на Христовата любов и на чудесата, силата и водителството на Святия Дух.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg