Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Фотоизложба на младежки проект „Да съединим точките на картината – междукултурен диалог за развитие на местната общност”

Main Pic
Публикувана: 17.11.2009
Автор:
Прочетена: 528
Коментари: 0
Цветомира Ганчева, помощник-ръководител на проекта

Студенти разказват какво научиха от участието си в проект за междукултурен обмен

Какво става, когато група от млади и активни хора се поогледат и поискат да разберат защо светът, в който живеят, е такъв, какъвто е? А когато узнаят повече за него и поискат да го променят?
Ето една такава история. Двадесет и осем младежи от Поругалия и България прекарват 10 дни в два града в Португалия. Там те обменят информация и идеи за това, как живеят младите европейски граждани днес и как могат да участват активно в живота на своята общност. След това те разказват на своите приятели, какво се е случило през това време и какво са научили. Правят го чрез снимки на фотоизложба на 5 ноември т.г. в Червената къща за култура и дебат. Ето какво разбрахме от тях.
Младежите участват в проект за междукултурен обмен „Да съединим точките на картината – междукултурен диалог за развитие на местната общност”, финансиран от програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от националния център „Европейски младежки програми и инициативи”. Организатор на проекта от българска страна е Българският християнски студентски съюз (БХСС), а от португалска – Библейската университетска група на Португалия (Grupo Biblico Universitario Portugal – GBUP).
Чрез ангажиране на младите участници с презентации на техните национални култури и традиции, както и в конструктивен дебат за предразсъдъците, стереотипите и толерантността, те опитват да разберат по-добре своята национална идентичност и да оценят културните различия на другия. Участниците работят по казуси върху конкретни проблеми в техните местни общности на социална, екологична и здравословна тематика и представят своите решения за тях.
По време на фотоизложбата студентите успяха да пренесат публиката в атмосферата на средиземноморска Португалия, като разказаха интересни случки от своите преживявания и заведоха гостите си на виртуално пътуване, показвайки фотоси от приключението си. В Португалия те прекарват една седмица в екологична организация, през която се учат как да водят природосъобразен начин на живот. Почистват плаж, който е природен резерват, научават се да събират разделно боклука, да пестят електричеството, да ценят водата и другите ресурси, които съвременният свят приема за даденост. Запознават се със социалната дейност на различни организации с успешна практика в работата с групи в неравностойно положение. И вероятно най-ценното за всички тях от това преживяване е откритието, че въпреки културните различия с новите им португалски приятели общото помежду им се оказва много повече от различното. Студентите се запознават с проблемите на различни местни общности в България и Португалия. Не само това, но сега вече те разбират, че решението на тези проблеми е в техни ръце и че светът се нуждае от тях. Признават, че след този проект са променили начина си на живот и своя светоглед, чувстват се социално ангажирани и някои от тях вече са доброволци в различни организации с идеална цел. Те чувстват лична отговорност към развитието на средата, в която живеят, и вярват, че могат да бъдат пионери на промяната.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg