Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ирак – постоянна заплаха за християните

Main Pic
Публикувана: 08.06.2010
Автор: ЕВ
Прочетена: 1253
Коментари: 0
Толерантността на младите в Ирак може да отвори врати за Евангелието
Актовете на насилие срещу християните в Ирак стават все по-многобройни. В резултат на нарасналата опасност за вярващите много християни намират убежище в защитена територия. Около 1000 студенти християни, които живеят в региона, посещават университета в Мосул. Обикновено всеки ден 15 автобуса ги откарват от защитената територия в университета. Пол Истърбрукс от организацията „Отворени врати“ разказва, че напоследък това става все по-проблемно: „На 2 май т.г. три от автобусите се движеха в конвой. Тогава камикадзе, въоръжен с бомба, застана между първия и втория автобус и се самовзриви. Междувременно се взриви и друга бомба, която е била поставена в третия автобус.“ След атаката около 100 студенти са приети в болница. Сред загиналите при втория взрив е и цивилен гражданин, който се притекъл на помощ на ранените. От деня на атентатите насам студентите не са се върнали в училището, тъй като се боят за живота си.
Християните не са единствените, които напоследък не посещават лекциите си. Преподавателите и студентите мюсюлмани започнаха протести срещу невъзможността на студентите християни да пътуват безопасно към училище.
Истърбрукс разказва, че другите студенти са много открити относно подкрепата си към студентите християни и отказват да посещават учебните часове, докато всички нямат тази възможност. Тези протести са нещо невиждано сред мюсюлманите и християните в Ирак. Според Истърбрукс те много ясно отразяват отношението на младото поколение: „В университета има много малка вражда между двете религиозни групи.“ Това е отношението сред много младежи мюсюлмани и християни сред ислямските нации, където младежите са склонни да се отнасят по-спокойно към различията помежду си.
Това може да отвори врати за Евангелието: „Винаги когато хората започнат да се разбират едни други и да се изслушват, съществува възможността да споделиш защо вярваш в определено нещо и защо се държиш по определен начин.“

Вярващите в Ирак предупредени да напуснат
Мюсюлмански екстремисти предупредиха християните в Ирак да напуснат страната незабавно, като в противен случай рискуват да загинат по насилствен начин. В заплахата се споменават вярващите в Багдад и Мосул – две вече проблемни области.
Организацията „Гласът на мъчениците“ съобщи, че иракски свещеник е получил писмо от Генералния секретариат на подкрепящите исляма, в което е отправено предупреждение към християните в Багдад и другите области „да се изселят незабавно и завинаги от страната на мюсюлманите“. Писмото продължава така: „Можете да последвате папа Бенедикт XVI и последователите му, които обезобразиха човечността и исляма. Сред иракските мюсюлмани няма повече място за вас, неверници. Нашите мечове ще бъдат на шиите ви и на тези на последователите ви, както и на другите християни в Мосул.“
Джери Дъкстра от „Отворени врати“ потвърждава тази враждебност срещу Христовите последователи: „С актовете на насилие християните са още по-затруднени. Те са се превърнали в мишена поради вярата си в Исус Христос.“
Действията на мюсюлманските въстаници сунити напоследък по-често са насочени към християнското малцинство в Ирак. Действащото правителство в Ирак е ръководено от шиити. В резултат на това християните са поставени на кръстосан огън. Хиляди вече са избягали в съседни държави.
Едва около 3% от населението на Ирак са християни. Преди войната в страната църквата е наброявала под 500 хил. вярващи. Въпреки всичко обаче християните в Ирак остават силни във вярата си. Дъкстра продължава: „Евангелието върви напред и хора идват при Христос. Те трябва да се срещат на много тайни места, но важното е, че когато се събират, хвалят Господа и издигат нуждите си.“

Нека се молим за възможности за служения на църквите и за дейността на християнски организации за оказване на помощ, които функционират в Ирак.
На екипите им се налага да работят внимателно.
В класацията на 50-те страни, известни с преследването на християни, Ирак заема 17-о място.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg