Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бурката означава страдание

Main Pic
Публикувана: 01.08.2010
Автор:
Прочетена: 1339
Коментари: 0
Интервю с Некла Келек за ProMedien-Magazin

„Просвещение“ в исляма може да има само ако има просветени, освободени от предразсъдъци мюсюлмани, които сами желаят това. В момента обаче публичните защитници на исляма се борят за утвърждаването на един „консервативен, назадничав ислям“.
Това мнение принадлежи на една от най-популярните жени – критици на исляма, Некла Келек, произхождаща от мюсюлманско семейство. В интервюто, което ви представяме, тя разкрива защо смята бурката (пълното забулване на жените) за форма на модерно робство.

Цяла Европа в момента дискутира един определен аспект от исляма – ислямското облекло, което покрива цялото тяло, т.нар. бурка. Хората твърдят, че жените, които я носят, „не съществуват като личности“.
Ислямът е многопластов. Той е политическа система, система на реда, културна система и, разбира се, вяра. Ислямът не е светски. Типичен аспект от политическата и културната идентичност на исляма е разделението на обществото на мъже и жени. Жената няма право да се показва публично. Затова тя се крие зад бурката – по този начин става невидима и все едно я няма.

Но запазва все пак своята собствена идентичност.
Такава имат и робите, и хората в затвора. Разбира се, че под тази бурка се крие човек, но откъде да знаем кой е, как изглежда жената, дали е извършителка на банков обир, или е просто една обикновена домакиня? Зад всичко това се крие определена идеология. Навън, в обществото, жената няма право да бъде човек. А в една демокрация това е нещо, което е забранено от само себе си.

Белгия, а вече и Франция се обявиха официално против бурката, там предстои и приемане на закон за пълна забрана за носенето й на обществени мести. В много други европейски страни също се обсъжда подобна законова промяна. Вие подкрепяте ли тази забрана?
Категорично! Точно както подкрепям забраната на дрогата или използването на робски практики и методи на подчинение. Аз работя за премахването на подобни механизми на потисничество и контрол. Когато жената трябва постоянно да се крие от погледите на мъжете, тя не е нищо друго, освен един сексуален обект.

Критиците на забраната на бурката се аргументират с правото на религиозна свобода. Човешко право ли е носенето на бурка?
Мисля, че бурката няма нищо общо с религията и религиозната свобода. Бурката е символ и демонстрира болка и страдание. Християните доброволно носят кръст около врата си като украшение или за да покажат каква вяра изповядват. Не всяка мюсюлманка обаче иска да носи бурка.

Баща ви е напуснал семейството. В тийнейджърските си години той ви е забранявал да спортувате в училище и дори ви е заплашвал, че ще ви убие с брадва.
Мюсюлманските бащи са диктатори. Семейството е държава в държавата. Бащите разрешават, установяват и дефинират критериите за насилието, любовта, храненето и облеклото.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg