Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да показваме на практика Христовата любов и състрадание

Main Pic
Публикувана: 26.10.2010
Автор:
Прочетена: 1356
Коментари: 0
Разговор на Лъчезара Йосифова с Кристоф Брукс, ръководител на швейцарско мисионерско сдружение. Това лято той служи с екипа си в бургаски села.

Събеседникът ми е от онези мисионери, които не просто проповядват Божието Слово, а се стремят да го изпълняват в реалния живот. Може би защото е компютърен мениджър, той винаги казва точните думи, които достигат сърцата на много хора – от различни култури, възрасти и националности, вярващи и невярващи.
44-годишният Кристоф Брукс е ръководител на училище за изцеление и на евангелско сдружение wow24 в Швейцария. Заедно със съпругата си Мириам и двамата им синове Николай и Мелвин (на 18 и 16 години) те служат на Господа като дома на Исус Навиев. Кристоф и екипът му обучават ученици за Господ Исус Христос и пътуват в различни държави с една цел – да се разширява Божието царство.

Вие бяхте ръководител на мисионерски екип от Швейцария, който това лято служи в 3 бургаски села – Равна гора, Рудник и Русокастро, заедно с п-р Желю Желев от ЕПЦ „Филаделфия“. Много хора приеха Христос за личен Спасител и много бяха изцелени. Какви бяха вашите впечатления?
Установихме сериозни различия в духовното възприятие на хората от различните региони и разликата в културите се усещаше. Благодарим на п-р Желев за поканата, добрата организация и екипа от преводачи, които бе подготвил да служат с нас. В малките ромски села аз лично се чувствах най-добре, защото там бързо можеше да се осъществи контакт с хората. На някои от местата християните имаха страх и бяха загубили своя авторитет като вярващи, затова там духовното воюване беше по-силно.
Навсякъде беше различно и това изостри нашето внимание и интерес. Имаше някои спонтанни изцеления или частични изцеления по улиците в селата – това отваряше хората за Господ Исус Христос и те искаха да разберат повече за Него. Неговата любов докосва хората, а не нашият външен стил или християнски ритуали. Неговата любов докосва сърца по целия свят независимо от различните култури. Състраданието, приемането и молитвата за изцеление (включително вътрешно, духовно изцеление) показват тази любов реално. Това е, което правим с радост и прилагаме духовните дарби.

Вие и екипът ви послужихте в България на много наранени хора и получихте Христова любов от вярващи и невярващи от български, ромски и турски произход.
Знам, че Бог ни възприема такива, каквито сме. Дори когато сме далече от Него и не вършим онова, което Той иска. Неговата любов ни променя, а не нашата себеправедност. Святият Дух действа чрез нас. Хора от различен произход търсят приемане и Баща, на Когото могат да се доверят. Много от тях не са имали такова приемане от своите родители или баща и затова от вътрешни колебания и празнота са се обърнали към неща, които са далече от Бога. Но Христовата любов изцелява и превързва рани! Светът буквално стене за истинската Божия любов и за свръхестественото. Бог има и двете в изобилие. Затова ние трябва да проповядваме Божието царство и да го показваме на практика.

Вие служите на много млади хора в Швейцария и в други страни и те приемат Исус Христос. Какъв е ключът за това служение?
Няма точно определен ключ или метод. Но все пак при младежите не трябва да оказваме религиозен натиск, а да ги оставим сами да направят своите стъпки към Исус. При тях е важно поучението за благодатта и истинския образ на Бащата. Тогава много от тях се покайват и изцеляват, най-важното е да има жива връзка към Христовата любов и свобода.

Работите като компютърен мениджър. Бихте ли разяснили какво точно включва работата ви?
Аз координирам, планирам и свързвам в мрежи компютърна инфраструктура на четири места в Швейцария (сървъри, компютри, принтери, интернет връзки, елементи за сигурност и др.). В професията ми също създавам мрежи и връзки. Информационните технологии бързо се развиват и някак това пасва на моя характер. Не обичам винаги да правя едни и същи неща, затова се нуждая от промяна и свободно пространство, обичам да навлизам в новото.

Неотдавна с мисионерски екип бяхте в трудни региони в Азия, където дори ходжи са се обръщали към Христос. Бихте ли разказали насърчаващи примери?
Наистина служихме в някои села на трудни региони в Азия. Убедихме се, че там, където стават свръхестествени изцеления в името на Иса или Исус, много хора приемат нашия Господ. Бяхме 5 екипа, по 6 души в екип. Спомням си как в началото за 3 дни видяхме буквално стотици изцеления – от глухота, от най-различни болести, някои хора приемаха Христос директно на улицата.
Когато трябваше да напуснем едно мюсюлманско село, млада жена се затича към нас и ни помоли да посетим баща й. От 3 седмици не можел да стане от леглото заради силни болки. Намерихме този възрастен мъж легнал, с изкривено от болка лице. Той почти не можеше да се движи и сочеше към гърба си и краката. В първата ни молитва ние заповядахме в името на Исус тазът и гръбначният му стълб да се изправят. Изведнъж той сам стана и се усмихна. Само в едната част на гърба имаше малко болки. Отново се помолихме и болките напълно изчезнаха. Тогава той започна да тича из колибата и по площада на селото и да казва: „Благодаря Ти, Исусе (Иса)!“ Придружи ни надолу по улицата още известно време и непрекъснато благодареше.
В едно хиндуистко селище доведоха при нас духовно натоварено момче. Той непрекъснато извършваше нападения или чупеше всичко по пътя си, тичаше накъдето му видят очите и издаваше комични звуци. Когато се доближих до него, той падна на колене, обърна очите си и започна да вика: „Ганди, Ганди“. Той се опита няколко пъти да избяга от нас, но се връщаше винаги обратно и изкривяваше лицето си. Можеха ясно да се видят нечистите духове в него. Ние започнахме да се молим и да го благославяме с Христова любов. Той все повече се успокояваше и се приближи към мен. Аз го хванах за ръката и заповядахме на нечистите духове да го напуснат. Изведнъж изражението на лицето му се промени и се усмихна. На въпроса, дали желае да се покае в името на Исус (Иса), той прие с радост. Някой от нашия екип го води в молитва. Когато молитвата свърши, за момент момчето бе спокойно, после изведнъж скочи, вдигна ръцете си и започна да вика от радост: „Исус, Исус (Иса, Иса)“. После се молихме за глухо момиче и освободеното момче се присъедини към нас в молитвата. Момичето беше моментално изцелено, слава на Господ Исус Христос!

Това са наистина силни свидетелства за Божия слава. Вие провеждате също интернет евангелизации. Имате ли добри резултати?
Ние сме в началото на това служение. Това е една голяма област, недостатъчно използвана, в която все по-интензивно ще навлизаме. Но първите впечатления са, че и чрез подобно служение по интернет хора получават изцеления, освобождения и предават живота си на Бога.

Вашето основно поучение е не само да евангелизирате, но и да създавате ученици за Исус Христос. Какво ще пожелаете в тази посока на нашите читатели?
Бих им пожелал да имат своя домашна група и там да преживеят духовното семейство. Подобно взаимоотношение между вярващите може да бъде прикрепено към изградена църква. Пожелавам на вашите читатели да имат духовни бащи, които да ги обучават те самите да станат духовни бащи и да обучават новоповярвали. Бих казал, че ученичеството според Библията намира добра почва в малките духовни семейства. И нека не забравяме – най-важното е Христовата любов!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg