Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

АДВОКАТ НА БОГА

Main Pic
Публикувана: 23.01.2011
Автор: ЕВ
Прочетена: 1492
Коментари: 0

АДВОКАТ НА БОГА 

В ТЪРСЕНЕ НА СМИСЪЛА …

 

Интервю на Габриела Николова с Ники Гамбъл – създател на Алфа-курс

 

Каква е причината да дойдете в България?

В България съм по покана на православни свещеници, които организираха Втората алфа-конференция. Тя продължи два дни и аз съм един от говорителите. На конференцията присъстват около 100 свещеници, половината от които са от България, а останалите са от региона – Румъния, един от Ливан, Молдова и Гърция. Има делегати от всички тези страни.

 

Разкажете ни как самият вие сте станал християнин, тъй като баща ви е бил агностик, а майка ви не е посещавала църква. Самият вие сте бил подозрителен към християните – как решавате да станете християнин?

Баща ми е евреин по произход и е бежанец. Озовава се в Англия през 30-те години на 20. век. Той обаче не е бил вярващ юдей, а напълно светски човек. Майка ми е принадлежала на Англиканската църква, но не е била сред редовните посетители. Така че като малък не съм бил възпитаван в християнската вяра. Но по време на първата ми година в университета в Кеймбридж започнах да чета Новия завет. Бяха ми го дали едни мои приятели, които в този момент бяха много запалени по християнството. Те ме предизвикаха да започна да изследвам написаното в него, тъй като исках да ги оборя. Стана обаче обратното. В резултат на усърдното ми четене и изследване се убедих, че написаното там е истина; че Исус Христос наистина е бил роден като човек, живял е безгрешен живот, умрял е за нас и Бог Го е възкресил от мъртвите. Това откровение напълно промени живота ми.

 

Завършвате Тринити Колидж в Кеймбридж, след това започвате кариера като адвокат, но след няколко години решавате да се откажете от кариерата си и да станете свещеник. Защо?

Потомък съм на адвокатска фамилия. Баща ми беше адвокат. Майка ми беше адвокат. Сестра ми е адвокат. Синът ми е адвокат. Дъщеря ми в момента учи за адвокат. Дядовците ми и от двете страни са били адвокати. Чичо ми е адвокат. Ако имахме котка, и тя щеше да е адвокат. Всички бяха адвокати, така че нямах избор – и аз трябваше да стана адвокат. Завърших право в Кеймбридж и започнах работа като адвокат. Работих в продължение на няколко години, но винаги съм искал да бъда свещеник – от онзи момент, за който ви разказах. Исках да мога да говоря за вярата си в Исус Христос постоянно. И след около 10 години адвокатска практика се записах да уча богословие в Оксфорд. След това, през 1986 г., бях ръкоположен като свещеник. И оттогава това е моето призвание.

 

Съжалявали ли сте някога за това?

Не, никога. Обичах професията си като адвокат, но това, което правя сега, обичам много повече.

 

Автор сте на много книги, които са написани в полемичен стил. Замислял ли сте се някога, че съдбата ви е отредила да бъдете адвокат на Господа?

Когато работех като адвокат, бях напълно отдаден на кариерата си, но дълбоко в себе си усещах, че Божието призвание за мен е по-различно. Мислех много, но когато реших да направя промяната, бях напълно убеден, че постъпвам правилно.

 

Един млад баща ни попита как да отговори на своята 4-годишна дъщеря, кой е Исус Христос. Има ли лесен отговор на този въпрос?

Това е един от най-важните въпроси, които човек си задава. Така започва и Алфа-курсът – с въпроса, кой е Исус. За да отговорим на този въпрос, се обръщаме към доказателствата, които съществуват за живота, смъртта и възкресението на Исус Христос. Аз самият например повярвах в Бог именно заради Исус. Не съм вярвал в Бог, а след това да осъзная, че Исус е Бог. Напротив, когато четях за живота, смъртта и възкресението на Исус Христос и най-вече за възкресението, това ме убеди, че има Бог и Този Бог може да се види чрез Исус Христос. Исус казва: „Всеки, който е видял Мен, е видял Бог”. Така че, ако искате да знаете как изглежда Бог, погледнете към Исус. В този смисъл Исус е човешкото лице на Бог. И дори дете на 4 години би разбрало това.

 

Как може човек да бъде сигурен, че е християнин? Много хора казват: „Аз вярвам в Бог. Порядъчен човек съм”. Достатъчно ли е това?

Има един стих в Евангелието от Йоан, където се казва, че „Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот”. Бог обича всеки един. Обича вас, обича мен и всяко човешко същество. Обича ни толкова много, че изпрати Исус да умре за нас. И на кръста Исус Христос понесе всичките ни грехове, цялата ни вина и по този начин направи възможно ние да получим прошка и да бъдем свободни, за да Го следваме. Затова се казва, че Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот. Тоест Той не ни принуждава да бъдем християни. Ние имаме избор. Да бъдеш християнин, означава да положиш вярата си, упованието си в Исус Христос. Християнин означава да бъдеш последовател на Христос. По това и познаваш дали си християнин.

                                

Много хора си задават въпроса, как да разбера коя е Божията воля за моя живот, как да разпозная Божия глас от своите чувства във всичко, което се случва? Имате ли отговор за този въпрос?

Исус Христос е казал, че човек не може да живее само с хляб. Материалните неща не са достатъчни, за да го задоволят напълно, „а чрез всяка дума, която излиза от Божите уста”. Бог винаги се е опитвал да разговаря с нас. Той ни обича и иска да общува с нас. Иска да ни напътства. Въпросът, който поставяте, е много важен – как да разпознаем дали Бог ни говори, или някой друг. Има различни начини, по които можем да изпитаме дали това е Бог. Първият е дали това, което чуваме, е в духа на Библията. Ако мислим, че Бог ни насочва да направим нещо, което не е в духа на Библията, то това не е Бог, защото Библията е Неговото вечно Слово, т.е. Самият Бог. Ако това, което чуваме, не води към добро или обич към ближния, то не е от Бог. Ако противоречи на Десетте Божи заповеди, също не е от Бог. Това е много важен начин да разпознаем Божието водителство. Святият Дух в нас, вярващите, също ни помага да разпознаем Божия глас. Когато следваме Христос, Той ни води и ние се учим да разпознаваме гласа Му. Друг белег, по който можем да се ориентираме, е Божият мир. В Словото Божие се казва: „Нека Божият мир да царува в сърцата ви”. Ако не усещате мир в душата си по отношение на определено нещо, то това може да е предупреждение от Святият Дух да не го правите. Друг начин е чрез църквата, чрез други християни. Ако разговаряте със свои вярващи приятели и те ви кажат: „Не, това не е добра идея”. Това също може да е Божието водителство. Здравият разум е друг способ да се ориентираме. Ако нещо противоречи на разумното и смислено действие, то не е от Бога. Така че има много начини, по които Бог ни води.

 

Ние само трябва да ги разпознаем.

Да, това е процес, в който се учим да разпознаваме нечий глас. Ако например имате приятел, когото познавате добре, и той ви звънне по телефона, щом чуете гласа му, вие ще разберете, че това е той, защото го познавате добре. Ако не го познавате добре, няма да разберете кой се обажда. Колкото повече опознаваме Бог чрез Исус Христос, толкова по-ясно ще разпознаваме гласа Му. Исус Христос казва: „Моите овце познават гласа Ми и ме следват”.

 

Всички тези въпроси се съдържат в Алфа-курса. Вие сте водили Алфа-курс в продължение на толкова много години. Бихте ли ни разказали за хора, преминали през този курс. Какво се случва с тях? Каква промяна преживяват?

Ние описваме Алфа-курса като една възможност да откриеш смисъла на живота. Това е курс, в който можеш да потърсиш отговор на вечните въпроси: защо съм тук, каква е целта на живота ми; има ли някакъв смисъл човешкият живот; какво се случва след смъртта; възможно ли е да получа прошка на греховете си. Тези въпроси вълнуват всеки човек, но е трудно да намериш място, където можеш да ги дискутираш. Не става, ако си на футболен мач или пък в някой клуб със силна музика. Не върви да попиташ какъв е смисълът на човешкия живот. Алфа-курсът е едно такова място, където се събират хора, които обикновено не посещават църква или пък ходят там само на Рождество или Възкресение. Те се събират и дискутират тези изключително важни въпроси. Средната възраст на хората, които посещават нашите Алфа-курсове, е 27 години. Това са млади хора, които търсят отговор на основните въпроси в живота си. И когато намерят тези отговори за себе си и влязат във взаимоотношение с Бог чрез Исус Христос, когато преживеят докосването на Святия Дух, това променя живота им завинаги. Имаме такъв курс и в момента – събираме се в сряда вечер и много хора споделят своите преживявания, за мира, който започват да изпитват, радостта, любовта, която чувстват. И начина, по който започва да се променя животът им чрез прошката, която преживяват. Те споделят, че отношението им към другите хора се променя. Стават по-добри. Взаимоотношението с Исус Христос извършва огромна промяна във всеки от нас.

 

Сещате ли се за конкретна история с някой човек?

Има толкова много истории. Сещам за един млад човек в сегашната ни група, който е служил в армията преди 19 години и в продължение на тези 19 години не е можел да спи спокойно нощем. Стряскал се е насън и е започвал да вика поради ужаса, който е преживял. На един от предишните ни курсове дойде жена му. Тя е професор по право. Нейният живот беше променен. Тя ни разказа, че се притеснява за съпруга си, защото не може да спи нощем. А той, впечатлен от промяната в нея, дойде на сегашния ни курс. На една от последните срещи сподели, че откакто е започнал да посещава курса и е преживял този обрат, всяка нощ спи спокойно, без да се буди, и не се притеснява повече, че няма да може да спи, защото е преживял прошката и взаимоотношението с Исус Христос.

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg