Сряда, 05.08.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Правдата Ти не съм скрил в сърцето си; Верността Ти и спасението Ти съм изявил; Не съм утаил Твоето милосърдие и Твоята истина от голямо събрание." Псалм 40:10

OnLine
RSS Facebook Twitter

Молитвена седмица

Main Pic
Публикувана: 26.01.2011
Автор: ЕВ
Прочетена: 1242
Коментари: 0

Седма поредна година Обединените евангелски църкви в България организират молитвена седмица в началото на януари. Тази инициатива е част от Европейската молитвена седмица, която датира още от 1846 г. Повечето църкви в София се обединиха около идеята да прекарат заедно време в молитва за нуждите на страната и църквата. Всеки ден в различна църква гостува пастор говорител от друга деноминация. Първата вечер и откриването се състоя в Методистката църква „Д-р Лонг” с гост-говорител п-р Теодор Опренов. Темата бе посветена на нуждата за повече отдадени и служещи на Бога хора. В продължение на 7 дни евангелските вярващи отправят молитви с вяра, че нещо би се променило в обществото и страната ни. Някои от определените теми за молитва са: все повече хора да повярват истински и да бъдат посветени християни; за здрави и благословени семейства и за младите хора на България; за преследваните и убивани християни по света; не на последно място и за ръководителите на страната ни и за една по-успешна и благословена 2011 г.

 

П-р Румен Борджиев, координатор на молитвената седмица

„Аз се радвам, че за поредна година евангелските църкви в София и в страната приемат тази инициатива за обща евангелска молитва, и съм убеден, че това е едно добро начало на всяка една година. Защото, искайки от Бог благословенията, които Той е приготвил за нас и за църквите ни, наистина ще бъдат реалност в нашия живот. Радвам се, че тази година църквите в София също откликнаха с домакинство и също пасторите със споделяне на основните важните теми, върху които трябва да бъде отправена молитвата, и се надяваме да има достатъчно хора, докоснати от този призив за обща евангелска молитва, и заедно да издигнем своя глас за благословение. Също съм убеден, че това е една добра духовна инвестиция, която през цялата година, през всички следващи месеци, ще дава много добър и положителен духовен плод както в живота на църквите ни, така и в нашите семейства, а също и за цялата страна. Моят апел е все повече и повече вярващи да осъзнаят силата и значението на молитвата като мощно духовно оръжие и по никакъв начин да не подценяваме това средство. Това е и моето пожелание в началото на новата 2011 г. – да имаме нови духовни успехи и наистина да бъдем по-близо до Бог, а всичко останало Той го е приготвил за нас.”

 

 

П-р Теодор Опренов

„Нуждата на църквата в България днес, според мен, е да намери себе си, да намери това лице, което Христос очаква тя да представлява. Да бъде подобна на Него и да задълбочи корените си. Имам чувството, че ние изпитваме носталгия към миналото. И с право: историята показва, че преди нас е имало изключително посветени хора. Днес като че ли нашите стандарти за посвещение, стандарти за духовност, ако искате, стандарти за очаквания на успех на Божието дело на една растяща църква, на една силна църква, на една влиятелна църква в обществото са много принизени. Какво е влиянието на Протестантската църква в обществото? Много малко. Това не го казвам с дух на критика, казвам го с болка. Имаме нужда да намерим себе си, нашето значение, нашето място в съвременното общество. Много малко неща можем да обвиним днес като фактори с външен характер, политическата ситуация и съответните врагове на църквата, които винаги ги има, за да оправдаем нашето като че ли ниско ниво на посвещение.”

 

П-р Людмил Ятански

„Причината да участвам в Молитвената седмица е, че молитвата има огромна сила и е огромно оръжие, но за да бъде ефикасно, трябва да се прицелим точно. Темата, която аз засегнах и за която се молихме, е благовестието. И зададох два въпроса: защо е неуспешно и защо има неуспех благовестието и какво всъщност трябва да се направи, за да има успех при благовестието. В кого и къде е причината? Оказа се от изследването на Писанията, че не са адресантите тия, които трябва да го чуят, а тия, които са изпратени. Затова трябва да приемем предизвикателството да живеем един такъв достоен живот – това, за което сме призвани, и да занесем едно добро благовестие, което да спечели хората. Нашият живот е, който най-силно благовества.

Мисля, че очите на вярващите хора са отклонени от Христос или са разсеяни от това, да гледат Исус Христос. И се отправят към много и различни неща, които се стремят да го заместят. Аз мисля, че ние трябва да отвърнем очите си от материализма и всъщност да се постараем да нахраним глада, който е вътре в нас, с истинската храна, да утолим жаждата с истинското питие, което е духовно и е Самият Христос.”

 

 

 

Тази година различното в молитвената седмица, организирана от ОЕЦ, е една от инициативите на ЕМО (Евангелската младежка организация към ОЕЦ), която бе представена в Деня на молитва за младите хора на България. Инициативата се нарича „365” – една година, 365 дни на пост и молитва за нуждите на църквата и държавата ни. Целта е всеки ден през годината различни църкви да участват, като постят и се молят за определени нужди. Началото на молитвената година за България бе поставено на 24 май 2010 г.

 

Илиан Петров Евтимов, младежки пастор и национален координатор за „365”

„Тази инициатива възникна като резултат от узряването на младежките лидери от ЕМО и с желание да предизвикат Тялото Христово в България – църквата да се моли и да пости за страната си. През септември 2009 г. „365“ трябваше да даде началото на едногодишен пост за България, но реално поставихме началото през м. май 2010 г.

До момента са включени около 300 църкви от 15 различни деноминации. В организирането на „365” участват младежки лидери и млади хора от цялата страна, който насърчават, координират и организират църквите да се включат, като вземат участие поне един ден в годината за пост и молитва. Виждаме смисъл да продължим и следващата година, защото вярваме, че това води до благословение, съживление и промяна на молитвения ни живот. Искаме да видим раздвижване във всяка една от сферите, за които се молим, и ако няма друг начин за излизане от ситуацията, в която сме в България, то поне можем да сме верни и молим Бог да промисли за страната ни.”

 

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg