Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Сексуалното насилие сред тийнейджърите

Main Pic
Публикувана: 06.02.2011
Автор: Мариета Маринова
Прочетена: 1233
Коментари: 0

В края на януари т.г. в София в младежкия клуб на Методистката църква „Д-р Лонг” фондация „Актуални младежи” (Relevant Youth) и сдружение „Приятели на Библията” (Scripture Union) организираха семинар на тема „Сексуалното насилие: как да го разпознаем и какво представлява”. Това е вторият от поредица семинари, свързани с различните видове насилието сред младежи. Водещ и говорител на семинара бе Надя Стойкова – психолог и специалист в сферата на социалната педагогика.

Темата за насилието във всичките му форми бе представено чрез реални казуси, които предизвикаха оживени дискусии и провокираха тийнейджърите да споделят личен опит.

 

Counterstroke, Facebook, Skype, логване, социалните мрежи, общуване в нета, графити... Това са все думи от речника на един тийнейджър днес. Какво знаем за интернет поколението, знаем ли как да общуваме и да говорим на техния език? Какви опасности грозят тийнейджърите и можем ли ги предпазим?

 

Михаила Петрова, директор на сдружение „Приятели на Библията”

Това е една поредица от семинари, които целят да засегнат различни наболели и много сериозни теми от живота на нашите млади хора. Семинарите започнаха с темата за насилието. В първия семинар разгледахме физическото и емоционалното насилие, а във втория – сексуалното насилие и неговите форми. Целта е в нормална и приятна атмосфера сред връстници тийнейджърите да споделят своите притеснения, да задават въпроси и с помощта на психолог да разгледаме каква е причината и как могат по най-адекватния начин сами да се справят с този проблем.

 

Защо една такава тема за насилието е важна?

Темата за насилието е много важна, защото абсолютно всеки един от нас през живота си е бил насилван – съзнателно или не. Често пъти ние поради нашето незнание или невежество не можем да се определим като насилени или дори като насилници и всъщност идеята ни е тийнейджърите да бъдат запознати по-дълбоко с тази тема и да могат да живеят един по-ценностен и стойностен живот.

 

Щом човек невинаги осъзнава, че е насилван или пък е насилник, какво бихме могли да кажем на тийнейджърите в една такава възраст – как да им помогнем и те да го разберат?

С най-различни действителни казуси от живота онагледяваме темата за насилието и тийнейджърите сами за себе си правят изводи, в коя роля са те. Изпадали ли са в подобна ситуация, имат ли приятели и близки, които са преживели нещо подобно и как би трябвало да реагират. Много често те разбират, че става нещо нередно, че това, което се случва, не е добро, но те не могат да го нарекат по правилния начин и не знаят как да му се противопоставят. С тези разговори и примери ние им помагаме да се осъзнаят, да видят къде се намират. Всъщност ние им даваме варианти и предложения ,как да се справят с тези проблеми.

 

Наблюдавате ли някаква промяна в децата и те склонни ли са да говорят за тези неща в един по-широк кръг, каквито са тези семинари, или това са лични неща, които те не искат да споделят?

Първата промяна, която се набива на очи, е, че сега са два пъти повече, отколкото бяха на първия семинар и това не е, защото ние сме направили два пъти по-сериозна реклама, а това си идва от тях, от разговорите помежду им и от поканите, които те сами отправят към свои приятели. Нашата идея е тези семинари да не са масови, но да са, доколкото е възможно, в по-тесен кръг, именно поради това те да могат да споделят по-лесно. Те не обичат много да разказват личните си неща, но за мое голямо учудване на тези семинари след един определен момент те се отпускат и разказват изключително много лични неща. Възнамеряваме да проведем семинар и за различните видове зависимости – алкохол, наркотици и всякакъв друг вид зависимости, също така и за СПИН. Бихме желали, като свършим поредицата семинари, да проведем по още една среща и този път да видим обратната връзка – как те са се променили с месеците, как са се справяли и дали са започнали да разпознават случващото се около тях.

 

Какви са участниците?

Семинарът е за тийнейджъри от 14 до 19 години. Имаме и по-малки, но те са единици, а също така имаме и по-големи младежи, които не са вече в тийнейджърска възраст.

 

Илиан Евтимов-Джан, фондация „Актуални младежи” (Relevant Youth)

Това, което ние искаме да постигнем чрез тези семинари, е младите хора да израстват в знание и да влияят там, където се намират. Понеже, ако ние искаме да кажем всички тези неща на младите хора, бихме могли да отидем само в едно или две училища. Затова стигнахме до убеждението, че ако съберем хората на едно място под формата на семинар, биха могли да дойдат 50 или 100 души, които след това могат да повлияят не вече на две училища, а на 50 или 100. Моето мото е „Твоето училище е твоя отговорност”.

 

Защо се спряхте на темата за насилието?

Всеки ден не само младите хора, но и ние се сблъскваме с насилие – на улицата, в училище, на работното място, дори в семейството, но просто не си признаваме и дори не знаем как да реагираме и какво да направим. Точно това е идеята – ние да се научим и да разберем в детайли нещата, да го пречупим през гледната точка на Библията и да може от проблема, който имаме, да стигнем до Христос, Който е разрешението на проблема.

 

Семинарът би ли помогнал на младите хора да се справят с насилието?

Със сигурност семинарът би бил много полезен за младите хора да разберат през какво минават, как да се справят с проблема и как могат да повлияят и на другите. Идеята на семинара е тези младежи не само да бъдат обучени, не само да им се разясни какво представляват различните форми на насилие, ами те самите, когато отидат в училище, да могат да помогнат на приятелите си.

 

Какъв е начинът да се предпази младото поколение, което предимно живее в интернет и общува виртуално? Какъв е начинът то да бъде предпазено от т.нар. виртуални насилници?

Днешното поколение е определяно като Фейсбук поколение и смятам, че взаимоотношенията между хората са засегнати изключително много – те са много ограбени и ние трябва да научим нашите млади да общуват помежду си, но не чрез Скайп, не чрез Фейсбук, а да имат лични срещи, защото така реално се развива едно истинско взаимоотношение и се показва една истинска грижа. Ако аз напиша в Скайп „Обичам те”, как бих могъл да го докажа на практика? В реалните взаимоотношения се ражда истината и ние искаме да предизвикаме нашите млади хора да развиват истински взаимоотношения помежду си, да говорят, да се срещат, да играят заедно, да спорят заедно, за показват на дело любовта си. Понякога съм се сблъсквал с един такъв феномен: нашите млади хора, дори и аз, повлиян от интернет пространството, се карам с мои приятели по Фейсбук или Скайп и реално не мога да преценя какво се случва от другата страна. Затова е нужно да се видим на живо, да изясним нещата и да продължим напред. Смятам, че интернет колкото и помага, толкова би могъл и да вреди. Затова насърчавам младите хора да развиват жива, истинска връзка с приятелите си.

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg