Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Международна Алфа конференция

Main Pic
Публикувана: 23.06.2011
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 1294
Коментари: 0

Само седмица преди хвалителите от Hillsong – Лондон, да хвалят Бог заедно с българските вярващи на конференцията „Живей, смей се, учи се!”, водена от Джойс Майер в София, те бяха част от богослужение в една от най-големите зали в столицата на Англия – The O2 ARENA. Пред близо 16 хиляди вярващи се проведе хвалебен концерт. В него участваха хваленията на църква Hillsong – Лондон, Holy Trinity Brompton и хорът на църква Jesus House.

Концертът беше под надслов „Живот в Духа” (Life in the Spirit), а ключовият стих бе от ДА 2:1: И когато настана денят на Петдесятницата, те всички бяха на едно място.” Със слово и молитва се включиха ръководителите на трите църкви – п-р Гари Кларк, викарий Ники Гъмбъл и п-р Агу Ирукву. Сред събралите се в залата лондончани имаше и група българи, които преди това присъстваха на Международната Алфа конференция, проведена в Holy Trinity Brompton. Конференцията, която се провежда всяка година, се състоя от 5 до 10 юни. В нея участваха около 2000 души от над 100 страни. Имаше представители на вярващи от всички християнски деноминации. Някои от темите на конференцията бяха специално насочени за Алфа курса в православните и католическите църкви.

Десетината българи чуха вдъхновяващи свидетелства за това, как чрез Алфа курса хора са предали живота си на Господ. Те взеха участие и в различни дискусии и чуха слово, проповядвано от говорителите на конференцията: викарий Санди Милър – основател на Алфа курса, викарий Ники Гъмбъл – ръководител на църквата домакин, и мн.др.

Алфа се провежда повече от 26 години. За първи път започва в края на 70-те години на миналия век в англиканската църква Holy Trinity Brompton. Курсът има за цел да представи основните принципи на християнската вяра в приятелска и непринудена обстановка. През 90-те години Алфа се разраства в рамките на Великобритания, а после – и по целия свят. В момента се провеждат повече от 42 530 Алфа курса в 163 страни, като между организаторите има представители от всички големи християнски деноминации.

Мнението на българските участници за Алфа е, че това е чудесна възможност повече хора, които не ходят на църква, да опознаят християнската вяра и да се приближат към Бог.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg