Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелският свят загуби Джон Стот – един от най-добрите проповедници на нашето време

Main Pic
Публикувана: 27.07.2011
Автор: ЕВ
Прочетена: 1424
Коментари: 0

Джон Стот, наричан от Били Греъм “най-уважаваният пастор в света днес”, ни напусна на 27 юли на 90 годишна възраст.  Джон Стот е английски християнски лидер и англикански свещеник, който беше един от основните водачи на световното евангелско движение. Стот е сред авторите на Лозанската декларация от 1974 г. Написал е над 50 книги, както и много статии и научни публикации. Една от най-популярните и най-превеждани негови книги е „Основи на християнството”, издадена и на български език.

 

„Световният евангелски алианс загуби един от своите бащи и основатели", се казва в изявление на Световния евангелски алианс по повод смъртта на Джон Стот. "Ние работихме с един гигант на вярата. Тези, които го познаваха, бяха трансформирани от живота на Джон като свидетел за Бога. Имаше нещо в неговата смелост за разгласяването на истината, което ни караше да искаме да правим същото”.

 

Въпреки, че Джон Стот напусна този свят и се отправи към своето небесно жилище, за да получи вечната си награда, част от личността на Джон ще остане в сърцата и умовете на хилядите хора, които са се срещали с него, които са слушали проповедите или са чели книгите му. Най-голямото наследство, което той остави на своите последователи, е полагането на стабилни основи за евангелските християни, върху които да прогласяват Евангелието на Исус Христос според Писанията, и изграждането на мостове на християнското единство.

 

Когато Стот и Били Греъм се срещнаха за първи път през 1946 г., в края на Втората световна война, светът беше в руини - физически, емоционални и духовни. По онова време много църковни лидери поставяха под съмнение истините на Библията. Повечето евангелисти в Западна Европа и Съединените щати бяха със статут на презряно малцинство. Двамата мъже обаче си поставиха за цел да проповядват Евангелието с дързост и вярност. И двамата се оказаха верни на своя призив, като в следващите шейсет години работиха заедно в своите, макар и различни, сфери на служение.

 

Джон Стот посещава църквата All Souls в Лондон още като дете. По-късно е назначен като помощник на енорийския свещеник в църквата, а след това като енорийски пастор. В момента на смъртта си той все още беше в служение. Целия си живот той е прекарал в Лондон. Но визията му е надвишавала многократно местната църква и дори народа му. Неговата най-искрена подкрепа за Световния евангелски алианс никога не отслабна. Всъщност той е един от основателите на Световното евангелско дружество (днес Световен евангелски алианс) през 1951 г. и е един от делегатите на учредителната конференция в Холандия. Той е работил по изготвянето на новата конституция и нейния преамбюл, който е цитиран многократно през годините. Целите на Световното евангелско дружество са:

 

• подкрепа на Евангелието (Фил. 1:12)

• защита и утвърждаване на Евангелието (Фил. 1:7)

• нашето общение в Евангелието (Фил. 1:5)

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg