Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнски център "Прелом" стартира служение за лишените от свобода в Бобов дол

Main Pic
Публикувана: 28.07.2011
Автор: ЕВ
Прочетена: 1643
Коментари: 0

На 27 юли 2011 г. църква Християнски център "Прелом" стартира служение към лишените от свобода в затвора в гр. Бобов дол.  Желанието на църквата е да спомогне за изграждане на ценностната система на задържаните, да съдейства за промяна на начина им на мислене и поведение, чрез ангажирането им със смислени дейности и занимания.

Началото на служението бе поставено от екип от трима души, начело с пастор Радослав Илиев, презвитер в ХЦ "Прелом".

 

Затворът в гр. Бобов дол е със строг режим на задържане и в него излежават присъдите си хора на възраст от 18 до 80 години - предимно за тежки престъпления, убийства, организирана престъпност, множество кражби и други рецидиви. Някои от тях са с доживотни присъди.

 

Посещението в затвора започна в кабинета на директора, който сподели за живота и проблемите на лишените от свобода и с радост посрещна инициативата на църква "Прелом" за регулярно служение към затворниците.  Лишените от свобода с нетърпение очакваха началото на Спартакиадата, която екипа от Християнски център "Прелом" грижливо бе подготвил за тях, събрани на мястото за “престой на открито”.

 

В спортното състезание взеха участие около двадесет и пет души и още толкова зрители бяха дошли да насърчат отборите състезаващи се в общо пет дисциплини: теглене на въже, скачане с чувал, лицеви опори, стрелба в кош и коремни преси. Напрежението по време на състезанието бе доста голямо, поради желанието на лишените от свобода да постигнат добри резултати и да спечелят награда. Много от тях, поради добрата си физическа подготовка, успяха да направят - над сто лицеви опори и коремни преси. В края на състезанието всеки отбор получи награди, сред които - мрежа за волейбол, топки и тениски. Награждаването премина под аплодисментите и одобрителните възгласи на участниците и зрителите.

 

Мероприятието протече под засилената охрана на служителите на затвора, които грижливо съблюдаваха за спазването на реда.

 

След Спартакиадата, лидерът на тима Радослав Илиев, представи с няколко думи на събралите се затворници служението, което се стартира. "Като църква, която е посветена на разпространяване на християнството и християнските ценности, хората лишени от свобода имат голяма нужда от промяна в тази сфера", споделя пастор Радослав. Задържаните с радост приветстваха инициативата и факта, че има хора, отвън стените на затвора, мислещи за тях.

 

Срещата продължи в голяма стая в един от корпусите, където пред около тридесет души екипът от ХЦ “Прелом” сподели благата вест за Господ Исус Христос. Затворените бяха жадни и гладни за Божието слово и буквално разграбиха като "топъл хляб" Новите завети и Евангелията, които можеха да си вземат след срещата и питаха с нетърпение, кога ще бъде следващото посещение.

 

 

Църква Християнски център "Прелом" е част от Апостолска Реформирана Църква - вероизповедание състоящо се от над 30 евангелско-протестантски общности. Към момента църквата наброява 400 души и е активно въвлечена в обществото с различни граждански инициативи и социална дейност.

 

 

 

 

*снимките са заснети и предоставени от ръководството на затвора

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg