Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Карандила – Планината на преображението

Main Pic
Публикувана: 03.09.2011
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 2306
Коментари: 0

От 8 до 14 август т.г. в местността Карандила се състоя традиционният християнски младежки лагер. Бяха разположени над 400 палатки с близо 1000 участници, които заляха планината с песни и молитва. Дните бяха изпълнени с много свеж хумор, а радостта в Господа бълбукаше в младостта на християнска България. Разбира се, младост е относителна дума – имаше от бебета с техните родители до белокоси ветерани. Темата бе „Който устои докрай, той ще бъде спасен“ (Мат. 24:13).

 

Предлагам ви едно интервю 3 в 1 с трима от основните говорители – пасторите Боян Митев, Янчо Ганев и Пейчо Мухтаров.

 

Боян Митев е пастор на ЕПЦ Сливен и ръководител на лагера, Янчо Ганев е младежки ръководител на Петдесятния съюз, пастор на ЕПЦ Полски Тръмбеш, а от септември – на ЕПЦ Ямбол. Пейчо Мухтаров е пастор на Християнска църква „Сион“ в Трявна, както и мисионер към Библейска лига за основаване на църкви.

 

Пейчо Мухтаров: Лагерът в Карандила се провежда от 54 години и винаги е бил място за среща на поколенията. Тук по традиция идват и баби, които водят децата и внуците си. Целта на лагера е да изгражда поколенията, да разпалва съживлението в тях, огъня на Святия Дух и да се дава виждане и перспектива занапред. Младите хора не трябва да се плашат, когато срещнат своя Голиат, но да използват Божието всеоръжие.

 

Янчо Ганев: През 1990 г. дойдох тук и бях запален да бъда полезен с нещо на Божията нива. Вече бях новороден, но реших, че не ми стига да ходя на църква и само да слушам Словото. Пожелах да имам дял за Господ Исус Христос и за Неговото царство. И днес, 20 години по-късно, виждам как на това място Бог преобразява младите хора и ги екипира с цел и видение за бъдещето на християнския им живот.

 

Боян Митев: Духовната отговорност за лагера е на Янчо Ганев. Той предложи темата на лагера тази година да бъде „Който устои докрай, ще бъде спасен“. Месеци преди лагера ние съгласуваме темата и говорителите.

Всички се борят в живота. И млади, и стари. Никой не може да устои, ако не вземе решение за това. Светът тегли младите хора като магнит, а тук те са отделени от него. Молитвата ни към Бога е младите хора да вземат решение да се променят. Да преживяват Бога. Една седмица, няколко проповеди, разговорите тук могат да повлияят в тази посока. Темата за устояването е винаги актуална за всички. Аз повярвах по време на големите съживления през 1977 г. Този огън тогава запали цяла България. И днес искрите на този огън са на Карандила. Организираме този лагер, за да продължава огънят на съживлението. Благословенията тук превъзхождат многократно трудностите и притесненията. Ако две години преустановим организацията на лагера, той ще остане в историята. С всичките си сили се стараем да поддържаме съществуването на този лагер. Основният организатор е Петдесятният съюз. Но идват участници и от други деноминации. Има хваление, проповеди, общи трапези и добро общуване, представяне на различните групи, спортни турнири и богата програма. По време на комунизма лагерът беше забранен и го провеждахме за един-два до три дни. Бог се грижеше и поставяше заслепение на очите на властта, за да не обръщат внимание и да не го забранят.

Тази година, ако трябваше да си платим всичко според регламента и изискванията за толкова мащабно мероприятие, то той би бил твърде скъп и не би бил по силите ни. Но Бог върви пред нас и ни дава благоразположението на всички инстанции. Те ни приеха изключително радушно и допринесоха за провеждането на този лагер. Много от директорите и отговорниците са нови и не знаеха за нас, но и те ни приеха радушно, защото Господ вече беше подготвил сърцата им. И кметът на Сливен – Йордан Лечков, приветства лагера с радост. Изпълни се Божието Слово: „Светският управник е Божи служител в наша полза.“

 

Янчо Ганев: Защо предложих такава тема на лагера? Желанието ми бе да излезем от мита, че понеже Бог ни обича, всички ще бъдем спасени. Да мислиш, че след като вярваш в Господа, небето ти е отворено и нищо повече не трябва да правиш. Соломон започна добре, но не продължи така. Тези, които добре започват, трябва да знаят, че има много изпитания, изкушения и трябва да издържат. Бог иска да устоим и ще ни помага, когато Го призовем.

 

Пейчо Мухтаров: Голяма награда, голямо блаженство е да можеш да кажеш като апостол Павел: „Пътя извървях, вярата опазих.“

За тези, които не знаят как да го направят, ще кажа: елате на Карандила!

Предпочитам, когато се явя пред Бога, да Му кажа: „Не успях, но не спрях.“

Нека вървим напред и да не забравяме, че Исус Христос е Този, Който е спечелил битката! Нашето послание към младите е да устоят докрай, защото си струва.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg