Неделя, 09.08.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Защото, ако и да изчезнат планините И да се поместят хълмовете, Пак Моята благост няма да се оттегли от тебе, И заветът Ми на мир няма да се помести, Казва Господ, Който ти показва милост," Исая 54:10

OnLine
RSS Facebook Twitter

Божите чудеса днес

Main Pic
Публикувана: 19.09.2011
Автор: ЕВ
Прочетена: 1236
Коментари: 0

Интервю на Лъчезара Йосифова със Светла Папазов – пастор на църква „Асамблеи на Бога” в САЩ

                           

Светла Папазов е родена на 18 октомври 1964 г. в Пловдив. Завършва английска гимназия и е магистър по ландшафтна архитектура в Лесотехническия университет. През 1990 г. емигрира със семейството си през Гърция в САЩ. В следващите 15 години със съпруга си Ангел Папазов имат собствен бизнес. През 2007 г. завършва магистратура по теология и е ръкоположена за пастор към „Асамблеи на Бога” в Илинойс. След това служи като духовно изграждащ пастор в бързо растяща църква в Далас. В момента живее в Мериленд, където работи като втори пастор в църква към „Асамблеи на Бога”.

 

Преди да замине за Америка, винаги е имала огромно желание да служи на Господ Исус Христос и на хората, говорила е на малки общества от вярващи в различни градчета и села. Самият Бог казва в Словото: „Как ще кажете, че обичате Бога, ако не обичате хората”. Затова винаги е искала да живее според този стих и да обича хората, да се погрижи за тях и да им послужи. Това е била нейната тренировка, за да свикне да общува и проповядва. Още по времето на комунизма е превеждала на мисионери, които са идвали в България. Това лято след 11-годишно отсъствие дойде за близо 20 дни в родината си със съпруга се Ангел, дъщеря им Габриела и сина им Браян. Сега сърцето й е въодушевено за съживлението, което Бог подготвя за България. Проведе пасторски семинар в петдесятната ромска църква в Перущица и проповядва при п-р Стефан Димитров в Бургас. По време на нейната проповед на тема „Чудесата са и за днес” един атеист – близък познат на семейството й, бил докоснат до сълзи. Човекът споделил: „Щом и мен ме просълзи, значи има нещо.” Проповедта й била за свръхестествените прояви на Исус Христос преди и днес чрез нас. Ако ние вярваме в Бога, Той пребивава в човешкото ни естество. Променя се човешката ни духовна субстанция. Божествената субстанция се проявява в нас и чрез нас. Чрез нея Бог върши чудеса. Когато се молим за някого, Бог го изцелява и променя чрез нашето докосване и молитва.

 

Познавам родителите й – п-р Теньо и Иванка Таневи. Макар и в напреднала възраст, съм се удивявала колко са жизнени. Този месец п-р Теньо трябва да стане на 79 години, повече от половин век е пастор, но когато се чуем по телефона, графикът му е винаги запълнен – не спира да проповядва в църкви и да насърчава много хора. С Иванка са истински душегрижители. Майките и на двамата са били посветени вярващи и те са ги запалили за Божия път. Светлана е трето поколение вярваща, а децата й – четвърто... Съпругът й също е потомствен евангелист. Неговите родители са запалени вярващи – Георги и Лили Папазови, а бащата на Лили е п-р Ангел Динов – дългогодишният председател от близкото минало на Петдесятния съюз.

 

Евангелизмът не е религия, а опитност. Как се случват нещата в твоето семейство?

Това, че сме израснали в християнски семейства, не ни е направило автоматично християни. В един момент всеки от нас е трябвало да направи своя личен избор. Всеки от нас е трябвало да преживее връзката с

Господ Исус Христос и Той да стане наш личен Бог, а не само Бога на мама и татко. Моят син Браян още на 8 години изпита потребност да се покае и започна да живее с Бога. Преживявал е Божието докосване. Преди няколко месеца се прибра от младежко, защото вече е на 12 години, и сподели как вижда организацията на неговата църква, в която той в бъдеще иска да пастирува. Бог му дава реални видения за бъдещето. Каза ми: „Може би Бог иска да бъда и пастор, и бизнесмен, за да имам средства и да спонсорирам Божието царство.” Виждам, че има различни хора с различна степен на познаване на Бога и различно ниво на вяра. Искам да работя специфично с всеки човек, да имам индивидуален подход. Заедно с моя бъдещ екип от помощници трябва да се постараем да говорим с хората и да им обърнем лично внимание. Те да разберат, че се интересуваме от тях, от всеки един.

 

Къде и как служиш в момента?

През октомври 2010 г. се преместихме в Мериленд. Там съм втори пастор в една петдесятна църква. Прави ми впечатление, че църквата няма нужното влияние в обществото. Виждам, че църквата не помага на училищата. Има много самотни майки, които се нуждаят от обгрижване. Има много непълноценни семейства, на които искам да помогнем. Една заместник-директорка ме насочи към шефа на образованието в околията. Представих му своята програма, той се заинтересува и взе решение да ни съдейства за реализацията й. Защото си дава сметка, че тази програма съдейства за развитието на нашето общество и за подобряване на междуличностните отношения. Хората излизат от своята анонимност и разбират, че са значими, че някой се интересува от тях. Започваме да изграждаме родителите. Защото, ако те са стабилни, и децата ще са добре. От септември т.г. започваме безплатна програма за компютърно обучение на родители на ученици, които имат желание. Това ще става вечер в базата на училището. Друг екип от църквата ще ги обучава как да се представят, когато отиват на интервю за работа. Подаряваме им по един комплект дрехи, за да изглеждат добре. Помагаме на хора, които са безработни или са нископлатени, да си намерят по-добра работа. Учим ги как да напишат хубави мотивационни писма. Когато започнеш да помагаш на човека в нуждата, в която си го видял, тогава твоите дела са най-добрата евангелизация. Тогава имаш и моралното право да му говориш за Бога. След януари 2012 г. ще образоваме финансово много родители. Ще ги учим как да се справят с кредитите и с бизнеса си.

 

Каква е идеята ти за интеграцията на вярата и бизнеса?

Вярвам, че Бог ни е поставил да бъдем добри настойници на средствата, които ни е дал. Искам да обединя бизнеса на различни християни не в двора на църквата, но в конгломерат, който на първо място ще бъде служител на обществото. Ще бъдат някъде в голяма сграда, като мол, и ще обслужват по честен, етичен начин в приятна атмосфера. Апостол Павел казва, че ние сме отворени послания, които хората четат. Защото ние сме Евангелието!

 

Забелязвате ли как любовта към Бога и към хората тръгва през поколенията – от майките на пастор Теньо и Иванка, от другата страна на рода – от пастор Ангел Динов, през Светла и съпруга й Ангел до сина им Браян, който също мисли как в бъдеще да помага на другите като пастор и бизнесмен. Така тече реката на благословенията...

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg