Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да се справим със стреса

Main Pic
Публикувана: 11.03.2012
Автор: Даниела Петкова
Прочетена: 3362
Коментари: 0

Част 2

Интервю на Даниела Петкова с п-р Николай Кокончев от Евангелската петдесятна църква – Варна

Как да се научим да бъдем доволни от живота си?

Трябва да сме доволни от това, което имаме, което сме получили и което вярваме, че ще стане... Това е антиотрова срещу стреса. Когато животът ни се изпълни с тези неща, много трудно можем да изпаднем в състояния като завист и гняв. Задоволството ми идва от това, че съм познал Исус Христос. Както казва апостол Павел, „знам в Кого съм повярвал, знам, че Той е силен да опази до онзи ден онова, което съм Му връчил”. Вярвам в Исус, в Неговите обещания, в думите Му. Както казва Христос на учениците си, когато те се върнали щастливи, че демоните им се покоряват: „Не се радвайте на това, но има една друга причина за радост, която никой не може да ви отнеме, това е, че имената ви са записани на небесата”. Тоест Синът е уверен, че ние сме спасени грешници. Това наистина е най-голямата причина за радост. Разбира се, и обещанието на Исус да бъде сред нас, да снабди всяка наша нужда. В Проповедта на планината Христос ясно казва, че няма да ни остави да гладуваме, да бъдем без облекло или без покрив. Той ни дава правото да бъдем Негови синове и дъщери. Апостол Павел казва нещо много силно в Посланието до ефесяните, че заедно с Христос ние сме поставени да царуваме. И всичко това е причина за радостта ни.

Как ценностната система на човека влияе на това от какво е доволен и от какво не?

Това, което става с един човек, който приема Исус Христос – новораждането вследствие на покаянието, е една цялостна промяна на ценностната система. Променят се взаимоотношенията ни с Бога, с хората около нас и отношението ни към самите нас. Цялата тази система се променя, след като човек приеме Исус за личен спасител, и това е дело и на Божия Дух. Но човек също е отговорен за този процес. Апостол Павел казва, че ние трябва да изграждаме в ума си тази нова ценностна система. И това е една основа, върху която Христос продължава да работи с нас.

П-р Кокончев, до какви изводи още стигнахте по темата за стреса?

От една страна, обнадежден съм, че вярващите приемат много добре тези неща, които се говорят в Божието Слово. От друга страна, разбирам, че трябва да мине време, за да може човек да започне да осъзнава тези принципи и да ги живее. Не на последно място е важен примерът, който ще има от духовни бащи, майки, както и в семейството си. Аз съм наблюдавал моите родители... Живели сме много бедно, с доста лишения, но те са били винаги радостни и благодарни на Бога за това, което имаме. И това беше нещото, което най-много ме привлече към Христос. Тази радост е голямо свидетелство за целия свят. Затова е много важно християнинът да показва с живота си, с думите си тази радост, за да могат хората да бъдат впечатлени, да потърсят Бога.

Означава ли това, че радостта е състояние на духа?

Да, но с уточнението, че е състояние на новородения дух. Защото, когато човек приеме Исус Христос, комуникацията му със света вече става чрез духа в нас, не чрез емоциите ни. Започваме да преценяваме нещата така, както Бог гледа на тях. Затова и апостол Павел казва, че тези, които са водени от Божия Дух, са Божи синове. Самият апостол пише едно от най-насърчителните си послания – това до филипяните, от затвора. Когато е окован във вериги и няма надежда за себе си, той продължава да съветва църквата да се радва, защото Божият Дух в него се радваше.

Напомнете ни отново кои са добрите неща, за които да бъдем благодарни?

Най-благодарни трябва да бъдем за нашето спасение, затова, че имаме надежда, затова, че знаем, че сме изкупени и греховете ни са простени. Аз не мога да кажа, че в живота на християнина няма да има стресови ситуации. Но въпросът не е колко пъти ще паднем, а колко пъти ще станем след падането. И взаимоотношението ни с Исус е нещо много важно в християнския живот. Оттам черпим радостта си. Нека не забравяме, че Бог е в контрол на всичко, което става, и когато се случват най-различни необясними неща в живота ни, да не се стресираме, да не се притесняваме. Вместо това да обърнем внимание на това, което нашият Спасител ни обещава в Неговото Слово, да стъпим върху тези обещания и да започнем дори предварително да му благодарим за това, което ще стане. Тогава ще усетим как радостта започва да изпълва сърцата ни.

Значи имаме лек срещу стреса – това е вашето заключение?

Да. Имаме лек не само срещу стреса, но и срещу всяка една от съвременните болести, били те психически или физически. И апостол Павел казва: „Моят Бог ще снабди всяка една ваша нужда”. Нека да завършим с това, че в Исус Христос имаме всичко.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg