Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Писмо от Българска Божия Църква

Main Pic
Публикувана: 26.03.2012
Автор: ЕВ
Прочетена: 4392
Коментари: 0

 

До представителите на църквите и организациите,

членки на ОЕЦ, 
 
С настоящото писмо искам да ви уведомя за действията на ръководството на Българска Божия Църква (ББЦ) по повод изнесената от Комисията по досиетата информация за връзката на член от нашето ръководство с ДС.
 
На първо място ще отбележа, че тази информация внесе смут както във всички нас като ръководство, така и в сърцето на самия п-р Йордан Иванов, за когото излезе сведението. И понеже за нас не бе достатъчно просто да приемем или отхвърлим публикувано сведение, предприехме следните действия.
 
1. Като Главен епископ и с участието на адвокат проведох няколко разговора с брата и разгледахме лични документи от миналото му. В резултат на това го насърчихме да обжалва решението на Комисията. Делото ще се гледа седмицата след Възкресение. Междувременно го посъветвахме да разговаря с църквата си по този въпрос. Предстои да проведем подобен разговор и с водачите от региона, за който отговаря п-р Иванов.
 
2, Направихме справка с човек, който е запознат със структурите и дейността на ДС, за това как той би коментирал сведението за п-р Иванов.Неговите коментари, макар и на принципно ниво, ни помогнаха по-добре да се ориентираме за тежестта на посочената в сведението информация.
 
3. На Епископски съвет на ББЦ (среща на националното ръководство) въпросът бе изложен и обсъден и след гласуване единодушно решихме, че неоттегляме доверието си в п-р Йордан Иванов и не считаме, че има нужда той да освободи длъжността си като Регионален епископ.
 
Ето накратко основанията за това решение:
 
През 1980 г., когато Йордан Иванов, е бил „вербуван“ не е бил вярващ. В този период (22.06.1979 до 22.09.1980) той живее в гр. Ардино, област Кърджали и работи като секретар на читалището и секретар на общинския съвет за култура. Буквално последните месеци, преди да напусне този град и да се върне в родното си място, за да се грижи за болния си баща, в читалището започва да се събира самодейна група за родопска народна музика от служители на районното управление на МВР в гр. Ардино. Репетициите и срещите на фолклорната група се извършват в помещение, предоставено от Йордан Иванов, като цялата дейност насъстава е трябвало да бъде наблюдавана от служител на ВКР (Военно контраразузнаване). Това от своя страна е изисквало мястото за събиранията да бъде регистрирано като „квартира“, а заедно с това и домакинът в читалището да бъдезаведен под отчет (20.05.1975). Именно това е въпросната „явочна квартира“, за която става дума в сведението от комисията. "Жасмин" е вероятно името на квартирата, а от там и на този, който я е предоставил. Като самият той не е участвал в срещите, провеждани на това място.
 
Абривиатурата от досието показва в коя от структурите (отделите) на ДС ебил заведен под отчет, „вербуван“ Йордан Иванов. „ДС, Управление III-VII-VI“ е съответно Управление III (ВКР), VII (Отдел) VI (Отделение). Според специалиста, скойто сме се консултирали, „опасни са тези агенти, които са служили в Управление VI-то.“ На практика тази абривиатура показва на запознатите, че Йордан Иванов дори не е знаел, за какво се използва стаята, която е предоставял.
 
И така пет месеца след регистрирането на помещението в читалището инего, като отговарящ за достъпа до него, Йордан Иванов напуска работата и гр.Ардино и на 22.09.1980 със семейството си се връща в родния си край – първоначално при родителите си в с. Православен, а скоро след това се измества в гр. Първомай. Там в края на 1980 г. той и съпругата му повярват в Бога. Седем години по-късно (и само две години преди промените) на 07.07.1987 г. еръкоположен за презвитер в ББЦ. От 1992 г. е регионален отговорник за Първомайски регион, а по-късно е избран за финансист,  т.е. отговорен за финансите на националното ръководство на ББЦ. Тази длъжност той изпълнява до 2006 г., когато отстъпва с изрядна документация. Поради неизвършени навреме промени в регистрите в съда, той продължава да се води на тази позиция до 2010 г., макар да не изпълнява такава длъжност.
 
Като млад вярващ, а по-късно и като ръкоположен водач на църквата в гр.Първомай, Йордан Иванов не е бил викан в полицията, не е давал устни, а още помалко 
и писмени сведения за себе или за някой друг вярващ. Това става ясно и от посочената информация в становището на Комисията по досиетата. Към товаможе да се прибавят и свидетелствата на множество други водачи и вярващи от Първомайския край и страната, които го познават от времето на неговото повярване. Всичко това определя и общото убеждение на настоящото национално ръководство на Българска Божия Църква, че няма основание п-р Йордан Ивановда бъде държан отговорен за връзка с ДС, която е в противоречие с евангелската вяра и етика. 
 
 
Надявам се изложеното по-горе да послужи на всички, които, вярвам основателно, са очаквали да видят действията и да чуят становището наръководството на ББЦ по повод справката на Комисията по досиетата.
 
Моля се Бог да дава мъдрост на всички нас в това време на въпроси и преосмисляне на миналото ни и бъдещето ни развитие като евангелски църкви в България.
 
С уважение 
 
Венцислав Стойков
 
Главен епископ
 
Българска Божия Църква 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg