Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как пасторите планират да подобрят дейността на своите църкви

Main Pic
Публикувана: 04.04.2012
Автор:
Прочетена: 2549
Коментари: 0

Съвременните организации са изправени пред предизвикателството да съхранят своята ефективност, модерност и актуалност. Това важи с особена сила за организациите с нестопанска цел, каквито са църквите. Социологическата агенция Barna Group проведе изследване за това, как пасторите на протестантски църкви планират да подобрят стратегическите, оперативните и административните аспекти на своите служения през следващата една година. На респондентите бяха представени 12 възможни дейности, като тяхната задача беше да подредят по приоритет всяка една от тях.

Оценка

Пасторите разкриват, че оценката е значим стратегически приоритет на днешните религиозни лидери. От 12-те приоритета, включени в проучването, този е класиран като най-важен. Той включва "Оценка на църковната репутация в тяхната общност" (38%) и "Измерване на демографските и духовните нужди на тяхната общност" (31%). На шесто място по приоритет е "Извършване на оценка на духовната трансформация във вашата църква", което е отчетено от 22% от пасторите.

Оптимизация и инвестиции

Когато стане дума за подобряване дейността на тяхната организация, обичайните приоритети на пасторите са "Фокусиране върху въпросите на безопасността и сигурността" (25%) и "Оптимизиране на процеса на инвестиране и изразходване" (25%).

Финансиране и персонал

Третият по значимост приоритет е свързани с използването на експерти за набиране на средства и развитие на персонала. Само 6% от лидерите на църквите обаче казват, че "биха работили с организация, която да стимулира готовността за даване у вярващите", и само 2% са склонни "да наемат фирма, за да им помогне да намерят правилния човек".

Големина на църквите

Размерът на църквата често намира място сред приоритетите на пасторите. Ръководителите на по-малки църкви например са по-малко фокусирани върху въпроси, свързани с безопасността и сигурността, по-малко вероятно е да променят модела на бюджетиране и по-малко са склонни да инвестират в технологии. Големите църкви (над 250 членове) са по-склонни да оптимизират финансовите процеси, както и да работят с консултанти за набиране на средства. Тези лидери по-малко са склонни да закупуват аудио-визуална техника, смятайки може би, че наборът от технически средства е достатъчен засега.

Източник: barna.org

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg