Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Любовта никога не отпада“

Main Pic
Публикувана: 04.04.2012
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 4053
Коментари: 0

Интервю на Лъчезара Йосифова с хвалителите Дора и Николай Иванови от госпъл формация „Менора“.

 

„Любовта никога не отпада” е името на новия диск на госпъл формация „Менора“, в която тяхното присъствие е силно и докосва слушателите. Всички участници в „Менора“ са наистина благословени изпълнители – вярвам, тук не действа инфлация на думите – и имат директно послание към публиката. Със събеседниците ми общувах повече през 2011 г. на мисионерско пътуване в Израел. Тогава техните песни на български, английски и иврит (от специалния диск, който бяха подготвили - „Да хваля Твоето име“) действаха там, където бе необходимо да падат крепости - като ерихонски тръби. Там, където имаше нужда просто да се изяви Божията любов, на Йешуа Месията песните бяха нежни и пълни с прошка и изцеление за хора и народи...

 

Как повярвахте в Господ Исус Христос и как започна вашето служение?

 

Дора: Приех Исус Христос за личен Спасител през 1990 г.

Подариха ми малка Библия. Започнах да я чета, изпитвайки глад за Словото, за което се казва, че е като капките на мед и на медена пита.

Участвах в група „Ерихонски тръби“, с която обикаляхме различни градове в България, Германия, Финландия. И така - колкото повече четях Словото и се молех, толкова повече опознавах Този, Който ме избави от царството на тъмнината. Разбрах, че Бог е Цар, Който царува и ще царува до вечни векове. Осъзнах дълбоко какво е преживял, жертвайки се на кръста вместо мен, и един ден взех решение да Му посветя останалата част от живота си. Той е най-добрият ми приятел, Който разбира сърцето, желанията и моите най-съкровени мисли. Един ден Бог ми проговори чрез една проповед, в която пасторът каза, че всеки трябва да си намери мястото в Тялото Христово (І Кор. 12;18). Но сега Бог е поставил частите, всяка една от тях, както му е било угодно. И така, започнах усърдна молитва Бог да ми открие къде е моето място. Аз исках да Го хваля и да Му се покланям. Бог отговори на молитвата ми и ме постави в това служение. Господ Исус Христос казва в Словото Си, че ще ни даде несравнимо повече, отколкото искаме или мислим. Водих хвалението за цели 15 години в новооткритата църква „Градове за Исус“. Там ме изпрати Господарят и аз се подчиних. В началото беше много трудно, но Бог ме учеше, като изпращаше служители от различни краища на света. Тогава имах тази чудесна възможност да посещавам Библейското училище, да израсна в познание на Словото и да науча повече теоретични и практични неща относно хвалението и поклонението. Бог ме научи да се стремя да Му бъда вярна, да Му се доверя въпреки трудностите. Даваше ми силата Си, за да устоя, благодат да водя хвалението, учеше ме да Му се покланям в дух и истина. Бях много благословена и това се предаваше по времето на хваление. Благодарност, почит и хвала за това време! Благодаря и за изпитанията...

 

Николай: Покаях се в края на 1989 г. Заедно с жена ми започнахме да посещаваме петдесятната църква в града ни (Бургас). През 1992 г. Бог ме призова заедно с Дора да служим в хвалението на църква „Градове за Исус“. С нас беше и Даниела Кирова. Участвахме много активно с хвалението в църквата, Библейското училище и конференции. Участвах в реализацията на 3 музикални продукта: касетата - тогава нямаше дискове - „Бъди Превъзвишен“, по-късно аудиодиск „Твоето Царство няма край“ и „Мое прибежище“.  Те достигнаха много хора чрез моето лично разпространение в много от църквите в цялата страна. Също и интернет пространството помогна много... От септември 2009 г. участвам в госпъл формация „Менора“, с която служим на Тялото Христово и на хората от света по различни поводи. Работя като учител в Строителния техникум в Бургас и съм спечелил благоволението на директора и колегите, които редовно ме канят да пея както за Рождество Христово, така и за Великден. Учениците ми знаят моите песни и ме посрещат с песента „Мой защитник си“. Участвахме заедно с жена ми с една песен в благотворителния концерт „Изкуството на бургаските учители в подкрепа на Роза Желева“.

 

Искам да насърча всички, които четат това интервю - да работим според дарбите и призванията, които Бог ни е дал, докато е ден. Да искаме силата, помощта и водителството на Святия Дух в живота ни! Да достигнем недостигнатите!

 

Кое е най-важно в служението на хвалителя?

Дора: Има много важни неща, но като че ли най-важното е да си убеден, да знаеш от Господа, че точно тук си призован да Му служиш заедно с останалите, които също са дошли да служат. Ако една хвалебна група иска да има повече от присъствието на Святия Дух, Който ни помага и ни води, тя трябва да ходи в любовта на Бога, в простителност и смирение. Почитта ни един към друг също е много важна. Искрените добри взаимоотношения помежду ни и единството, към което всички се стремим, са в основата на помазаното и благодатно поклонение. Само тогава мотивите на сърцето ти ще бъдат угодни пред Царя. Нека да спрем да се конкурираме като хвалебни групи! Радваш ли се, когато виждаш, че другият напредва, или завиждаш? Мисля, че тук се нуждаем от израстване. Нека да станем и да започнем да градим Царството на Царя на Царете!

 

Това е много важно не само за хвалението, но и в други сфери на нашия християнски живот... Как се роди диска „Да хваля Твоето име“?

През 2011 г. бяхме поканени от доц. Любка Танчева от „Академични приятели на Израел“ да участваме в мисионерско пътуване в Святата земя с още 10 вярващи от Австралия, Холандия и България. Бяхме предупредени, че ще участваме служби в различни градове, и така ние решихме да направим един сборен диск от песни, които да звучат на английски, иврит и на български език. В диска са включени и няколко песни на госпъл формация „Менора“.Това беше нашият подарък за евреите, които посещавахме.

 

Предстоящи участия, какво планирате?

Да, предстоят ни участия. Както с Николай, така и с госпъл формация „Менора“. В процес на уточняване сме. Първото събиране на групата беше на 5 септември 2009 г. Тръгнахме с вяра и Бог ни разкриваше Своя план стъпка по стъпка. Групата не служи само в една църква. Това е новаторско направление за нас. Нашето виждане е да служим както на Тялото Христово в цялата страна, така и в света - там, където Исус ни изпраща: „Идете!“ Посланията на песните ни не са предназначени само за директна хвала към Бога, но и са с дълбоко съдържание за други сфери на нашия живот, което благославя всички, макар и по различен начин. Имаме песни, в които текстът започва с раждането, умирането и възкресението на Спасителя. Всеки един от нас има своето служение. Издадохме първия албум „Любовта никога не отпада“. Имаме и друга идея, а тя е да съберем рождествените песни, като добавим и нови в друг албум. Нека за всичко Бог да ни води и употребява според волята Си!

                                  

Какво ще пожелаете на читателите на сайта на „Евангелски вестник“?

Ако някой търси все още мястото си и не знае точно какво е призванието му, нека да иска и Бог ще Му покаже. Божието царство се нуждае от нас, за да бъде разширено в България и по целия свят и за всеки има място. 

„Твое е Царството, и силата, и славата!“

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg