Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Изявление на СЕБЦБ по повод Решение 333/20.03.2012 г. на Комисията по досиетата

Main Pic
Публикувана: 16.05.2012
Автор:
Прочетена: 3483
Коментари: 0

(Случаят „П-р Теодор Ангелов“)

Особено сме разтревожени от съобщеното на 20.03.2012 г. в късната емисия новини на бТВ. Наред с имената на служители от други деноминации като бивш сътрудник на структурите на ДС бе поставено и името на п-р Теодор Ангелов. Всички бяхме особено смутени и объркани от поднесената новина. Личността – моралният образ и характерни черти на п-р Ангелов, не се покриваха с представата ни за личностните особености на хората, принадлежащи на тези структури. Той е връстник на част от нашите работници. Мнозина от по-младите сред нас го познават от дните на ранното си детство и юношество. Израснал пред погледа на възрастните, все още живи членове на нашите църкви, той е обичан от всички и приятел на всички. Честен и искрен в своите взаимоотношения, готов да помогне на всеки, поискал помощ или съвет, не е пестил времето и силите си, за да служи на братята и сестрите в нашия съюз. Посветил себе си на благовестието от най-ранна младост, п-р Ангелов е служил за духовно и нравствено израстване на членовете от нашите църкви. Великодушен към чуждите грешки, той винаги е поставял високи изисквания към себе си. Не се е страхувал да защити приятелите си, когато е чувствал, че са несправедливо обвинени, дори това да е коствало собствената му сигурност. Неговият безупречен морал неведнъж е предизвиквал възхищението на неговите колеги, преди да се посвети на духовно служение като пастир. Този образ на п-р Ангелов напълно контрастира с образа на доносника в нашите общества – потаен, провокиращ, безскрупулен , демонстриращ фалшива духовност и християнска активност.

Въпреки дълбоката ни вътрешна убеденост в невинността на п-р Ангелов отговорността ни пред нашите църкви и всички онези, които го познават като бивш председател и настоящ член на ръководството на СЕБЦБ, както и като бивш ръководител на Европейската баптистка федерация, изискваше отношенията му с бившите служби на ДС да бъдат проучени изключително прецизно. На заседание на централното ръководство на СЕБЦБ на 29.03.2012 г. според изисквания на т. 8 от дневния ред („Запознаване с решение 333/20.03.2012 г. на Комисията по досиетата“) случаят „П-р Ангелов“ беше разгледан много внимателно. От него беше поискано да разкаже подробности и детайли от взаимоотношенията му със специалните служби на бившия режим. В дълго изложение и без да спестява детайли, той разказа за многократни викания и притеснения от страна на службите, за обиски и физическо насилие над членове на неговото семейство, за съдебен процес и наложената му присъда поради незаконно внесени Библии, духовна литература и др., открити при обиск в дома му.

Не без болка п-р Ангелов сподели, че особено тежи набеждаването му за доносник, въпреки че е бил обект на преследване през цялото време до промените (1989 г.) от същите тези служби.

По повод на това той прочете изготвена от самия него декларация,в която беше описал много от нещата, които вече ни беше разказал.

Зададохме му някои съвсем директни въпроси: подписвал ли е някога декларация да сътрудничиш на органите на ДС; споделял ли е някога информация, която е имала за цел да навреди на някого, и др.под. На всички тях п-р Ангелов отговори категорично отрицателно.

Тъй като имахме нужда от рационални доказателства за неговата невинност, използвахме отдавна познатия метод на ретроспекция, анализ и синтез.

Припомнихме си всички нелегални дейности, в които знаехме, че п-р Ангелов участваше – внос, разпространение и нелегален превод на духовна литература, участие в нелегални срещи с мисионери и др. Всички те носеха изключително висок риск за него и семейство му.

Припомнихме си всички моменти, за които знаехме, че е викан, разпитван и притесняван от органите на ДС.

Припомнихме си, че той е един от хората, който знаеше за участието на мнозина от нас в подобна нелегална дейност.

Нито един от хората – било то чужденец или българин, участвали с него в нелегална дейност, не беше пострадал.

Нито един от хората, участващи в нелегална дейност, за които той имаше информация, също не беше пострадал.

Нито един от каналите за внос на духовна литература, за които той имаше информация, не беше разбит.

Никога преди промените не беше допуснат от същите служби да пътува на Запад.

(За да поясним защо тази подробност е важна за нас, трябва да припомним, че много от духовниците, споменати като сътрудници на ДС, пътуваха свободно на Запад в периода преди 1989 г.)

В периода, за който се твърди, че п-р Теодор Ангелов е сътрудничил на службите, неговият баща – п-р Иван Ангелов, е репресиран от същите тези служби.

Също така в този период на п-р Иван Ангелов му беше забранено да служи на софийски амвон, където легитимно беше избран за пастир от Софийската баптистка църква.

Имайки предвид всичко това, както и написаното по този повод от самия п-р Теодор Ангелов, ръководството на СЕБЦБ застава зад него, доверява му се и го подкрепя.

Прилагаме и декларация, написана от п-р Теодор Ангелов.

 

ЦЕНТРАЛНО РЪКОВОДСТВО НА СЕБЦБ

 

п-р Стойчо Апостолов

п-р Васил Василев

п-р Георги Тодоров

п-р Ивайло Сяров

п-р Стойчо Ников

п-р Теодор Ангелов

п-р Теодор Опренов

п-р Георги Гърдев

п-р Александър Грозев

п-р Дамян Подгорски

Генка Иванова

Димитрина Опренова – пред. ЖБО

Влади Райчинов – пред. ХМБО

 

снимка: Влади Райчинов

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg