Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„А плодът на Духа е: мир…”

Main Pic
Публикувана: 21.05.2012
Автор: ЕВ
Прочетена: 2287
Коментари: 0

Интервю на Даниела Петкова с п-р Данаил Игнатов

 

Защо ап. Павел поставя мира в списъка с плода на Духа?

Ап. Павел поставя мира в този списък, защото е нещо много важно и е резултат от изкуплението на човека, от неговото раждане от Бога като ново създание. Той развива тази тема и на други места и особено в Посланието към римляните 5:1: „И така, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога, чрез нашия Господ Христос”. Мирът между нас и Бога има отражение и върху цялостния ни живот – мир със самите себе си, мир с околните.

 

Казвате, че мирът има връзка с оправданието, което сме получили от Бога?

Оправданието идва с истинската вяра, с покаянието, което ние изразяваме пред Бога. Когато Бог засели сърцето ни, ние не можем да не се почувстваме недостойни, омърсени, грешни и да не поискаме прошка от Бога. Когато Божият Дух отговаря на този вик да ни прости, настъпва мир, така че двете неща са свързани.

 

Как християнинът може да постигне този мир, за който говори ап. Павел?

Човек е мъртъв в греховете си, засегнат от една поквара, от която само Бог може да го избави. Бог по своята воля започва да действа в нас, да ни събужда, да ни съживява, да изпитваме глад към него и да възстановим мира с него. Човек започва да осъзнава своята греховност и празнотата. След това в него се заражда глад за близост с Бога, глад за правдата и глад за мир с него. На първо място човек трябва да потърси прошка на греховете си, а после и мир – така както Той ни го е обещал в Словото Си.

 

Исус Христос казва: „Моя мир ви давам”. Какъв е примерът, който Той ни дава и какъв е този мир?

Исус казва това на Своите ученици, когато говори за Святия Дух, но нека да забележим, че Святият Дух не действа като нещо отделно от Бога. Святият Дух е проявление на триединството на Бога и когато Христос казва „Моя мир ви давам” (Йоан 14:27), все едно казва, че това е мирът, който Святият Дух ще ви даде, когато Аз Си отида. Христос казва тези думи и по повод нещо друго. Хората търсят мира, но мирът, който Бог дава в лицето на Исус Христос, чрез действието на Святия Дух е нещо превъзходно, което хората не могат да дадат при каквито и да е обстоятелства нито на себе си, нито на другите.

 

Как да запазим мира въпреки обстоятелствата?

Чрез Святия Дух християните получават сила, за да преодоляват обстоятелствата или най-малко да ги виждат по друг начин в сравнение с това, как невярващите хора гледат на проблемите си. Когато ти гледаш на проблемите си като един роден от Бога човек, ти добиваш и мъдрост, и сила да преминеш през тях, без да губиш мира си или най-малкото с надеждата за Божията помощ. Около нас има много братя и сестри, които преминават през много тежки изпитания и тежки заболявания. Спомням си конкретно за една сестра с тежко заболяване, с многократно разочарование от лекарските експертизи и въпреки това тя има силата да благодари на Бога, да свидетелства, че Бог я държи и й дава сила, и да благодари на Бога дори за изпитанията. Това нещо може да направи само един човек, който има плода на Духа и по-специално мира от Бога.

 

Христос притежава ли всички тези характеристики на плода на Духа?

Разбира се, Той ги притежава, защото Той ги дава. Плодът на Духа представлява триединното действие на Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Свят Дух.

 

Следва продължение

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg