Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Отбелязахме 140 г. от издаването на Библията на говорим български език

Main Pic
Публикувана: 22.05.2012
Автор: Радостина Миланова
Прочетена: 2160
Коментари: 0

В навечерието на Празника на българската просвета и култура и славянската писменост в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” бяха отбелязани 140 години от Славейковия превод на Библията, или т.нар. цариградски превод. Организатори на събитието са Българското библейско дружество с участието на Богословския факултет към СУ. П-р Бедрос Алтунян, проф. д.ф.н. Цветана Георгиева, п-р Венцислав Стойков и доц. д-р Ивайло Найденов бяха основните говорители на конференцията.

Всички желаещи имаха възможност да се докоснат и да разгледат едни от най-старите издания и преводи на Библията, предоставени от библиотеката на Богословския факултет към СУ. Конференцията бе официално открита от проф. Димитър Киров, който насърчи всички присъстващи да отдадат значимото място на Библията в нашето общество и съвременност: „Божието Слово се проявява в живота на милиони хора. Бог присъства навсякъде, където са се събрали двама или трима в Неговото име. За ценността на Библията са писали апостолските мъже, светите отци и църковните писатели, които са я чели и задълбочено тълкували и преподавали. Днес църквата възприема Библията като специална духовна храна, каквато за нас е евхаристията, но и като основен стимул за по-активен духовен живот. Непознаването на Свещеното писание е равнозначно на непознаването на Исус Христос. Християнин, който не се подхранва с библейското знание, не живее пълноценно”.

 

Радослав Апостолов – организатор, Българското библейско дружество

„Преди години ние като библейско дружество направихме проучване, какъв процент от населението на възраст между 25 и 50 години чете Библията, и резултатите не са никак весели – около 1,5% до 1,8% от отговорилите активно четат Библията, което за мен е тревожно. Библията би трябвало да заема основна част от живота на човека и затова ние правим достъпен превода в различен формат, какъвто на човек би му било удобно, независимо печатен или електронен. Въпросът е да се отворят думите на Божието Слово и да се четат”.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg