Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За мисионерското служение в България

Main Pic
Публикувана: 30.06.2012
Автор: Даниела Петкова
Прочетена: 2427
Коментари: 0

Интервю на Даниела Петкова с мисионера д-р Гари Грифит

Здравейте, Гари! Какво ви доведе отново в България?

Здравейте! От две седмици съм тук. Работата ми е такава, че пътувам на различни места по света и бях в Украйна да водя библейски курс. И понеже живях тук доста години, имах желание отново да посетя България. Получих покана за това по повод празнуването на 20-годишнината от създаването на Баптистката църква в Аксаково. Пасторът там е завършил библейското училище, където бях преподавател. Празникът беше точно когато бях приключил преподаването в Украйна, така че имаше повод и възможност да дойда тук. След това организирах срещи с хората, които познавам, имаше и възможност за служение, докато бях тук – проповядвах няколко пъти.

Живели сте тук 18 години. Какъв беше поводът за първото ви идване? Как стана така, че дойдохте точно в България?

За първи път дойдох през 1991 г. Тъкмо бях приключил моето богословско образование в САЩ и знаех, че Бог ме води да съм мисионер – библейски преподавател. Тогава имаше такава нужда в тази част на света, в Източна Европа. Бях поканен да помогна за създаването на Библейската академия „Логос”. След една година успях да събера необходимите средства, за да мога да дойда, и така от 1992 г. заживях в България.

Как станахте християнин, кога повярвахте в Господ Исус Христос, преди да се посветите да бъдете мисионер?

Аз израснах в семейство, което ходеше на църква всяка неделя, обаче беше само по традиция. След като вече бях завършил университет, един приятел ме покани да отида на една кампания на Били Греъм, където чух Евангелието. След няколко ходения там просто разбрах, че имам отговорност да реша дали ще вярвам в Бога – дали ще приема Исус, или не. В края на седмицата повярвах и приех Исус като свой Господ и Спасител.

На колко години бяхте тогава?

Бях на 25 години.

И оттогава досега служите на Господ?

Горе-долу… Аз тогава работех като инженер. Продължих още няколко години, но по това време имах желание и мислех, че Бог ме води да стана служител.

И се насочихте в сферата на богословското образование?

Да. Това беше моят интерес и желание и аз реших, че по този начин Бог ме води и мога да служа.

Когато сте дошли в България, още не сте били женен – по-късно сте се оженили, нали така?

Точно така.

Как успяхте да склоните съпругата си и тя да дойде да живее в България?

С нея се запознахме една година преди да дойда в България. И тя като мен е от Калифорния, САЩ. Тя търсеше къде да служи на Господа. Оказа се, че е отишла в Полша – със същата организация, с която аз бях изпратен. Известно време си пишехме и след 4 години се сгодихме. И понеже моето служение в България беше най-важното за мен, тя се съгласи да дойде тук.

Гари, но какво точно й казахте? Как й представихте България, кое ви се струва най-привлекателно тук?

Да ви кажа, тогава хората в Америка знаеха много малко за България. Аз нищо не знаех за България, преди да дойда тук. Ние знаехме само, че е част от Източна Европа, че сте преминали през комунизма, че сега има свобода, промяна и т.н. и че има нужда от Евангелието и специално от богословско образование. И като дойдох тук, заради хората, с които се запознах, аз се чувствах привлечен към България. Така че за мен беше отчасти обективно, отчасти субективно…

А като дойдохте, изненада ли ви нещо?

Понеже бях идвал тук през 1991 г. за няколко седмици, като се върнах след една година, вече имах представа за България. Така че нямаше много изненади, но просто животът тук е по-различен. Например в Америка, където живеех, нямаше трамваи, нямаше сирене… Просто тук начинът на живот е по-различен.

Вярно ли е, че ритъмът на живот при нас е малко по-бавен?

Тогава – да, сега – не мога да кажа. Мисля, че сега скоростта е доста висока.

Говорите български много добре, бих казала отлично, лесно ли научихте езика?

Да ви кажа не ми беше много трудно, обичам езиците. Позапознах се с българския език, преди да дойда, но имах и едно предимство – когато дойдох, в началото нямаше много чужденци тук, нямаше много мисионери. Прекарвах времето си с българи, бях канен да празнувам празниците с тях и по този начин се учех да разговарям с хората. Понеже Библейската академия „Логос” започна малко след като пристигнах, нямаше много време да науча езика. Така че през първите години използвах преводач. По-късно, когато понаучих езика, започнах да преподавам на български. Трудно беше, но не бих казал много трудно. Особено след като от моята съпруга, която е била в Полша, знаех, че там има падежни форми и други такива неща, аз се радвах, че съм в България.

Освен това може би езиците ви се отдават, понеже преподавате старогръцки език.

Като част от богословското образование съм учил старогръцки и староеврейски език. Да, преподавам старогръцки.

Гари, когато сте дошли в България, сте спомогнали за основаването на Висшия евангелски богословски институт (ВЕБИ), били сте декан на Обединения богословски факултет към ВЕБИ – в какво състояние беше богословското образование тогава?

По-точно, когато дойдох, това беше Библейската академия „Логос”. Преди промяната през 1989 г. хората са се събирали, но не открито, защото не е било позволено. Сега някои от деноминациите имаха свои училища. След промените беше започнала подготовката на Библейската академия „Логос” и когато бях тук през 1991 г., директорът Николай Неделчев ме покани да помогна. Имаше и друг американец – Майкъл Джонсън, който тогава беше декан. Той не живееше в България, идваше от време на време и заедно, като екип, започнахме да действаме. В началото аз видях голям глад за духовни неща и за богословско образование. Може би поради факта, че дотогава това е било забранено. Църквите са съществували, но не е имало възможност пасторите, младите хора открито да учат богословие. Така че имаше, както казвам, голям глад, голям интерес към богословието.

Следва продължение

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg