Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Плановете за строеж на най-голямата католическа църква в Бахрейн са възпрепятствани от мюсюлмански протести

Main Pic
Публикувана: 06.09.2012
Автор:
Прочетена: 1640
Коментари: 0

Плановете за изграждане на най-голямата римокатолическа черква в Бахрейн са възпрепятствани от оплакванията на мюсюлмански духовници сунити, които са подписали петиция срещу всички предложения за строеж на църкви на Арабския полуостров, считан за родно място на исляма. Бахрейн, който е конституционна монархия, управлявана от крал Хамад бин Иса ал Халифа, е преобладаващо мюсюлманска страна, като 99% от жителите й се идентифицират като шиити или сунити. Въпреки че в страната има значително християнско население, сред които католици и протестанти, липсват официални данни за точния им брой.

Религиозната свобода, макар и гарантирана от правителството, е предмет на много спорове. Бахрейн, който също така е база на 5-и флот на ВМС на САЩ, е загубила през последните 19 месеца повече от 50 свои граждани в инциденти, свързани с правителствени вълнения и религиозно напрежение. В изявление за пресагенция местният епископ посочи, че новият църковен проект е „знак за откритост, важен за Бахрейн, и аз се надявам, че ще послужи като модел и за други страни“.

„Бахрейн е страна на толерантност сред всички религии, секти и раси. Това е добре известно като част от историята на Бахрейн – обясни Хани Азиз, пастор на Националната евангелска църква на Бахрейн. – Изграждането на църква е в съответствие с този образ“. Строителството се очаква да започне в рамките на следващите няколко месеца, освен ако по-нататъшни протести на мюсюлманите в Бахрейн не попречат на проекта.

Източник: christianpost.com

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg