Вторник, 02.03.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Ако някой служи на Мене, нека Ме последва; и където съм Аз, там ще бъде и служителят Ми; който служи на Мене, него ще почете Моят Отец." Йоан 12:26

OnLine
RSS Facebook Twitter

Църквата на Божи гроб пред затваряне заради неплатени сметки

Main Pic
Публикувана: 06.11.2012
Автор:
Прочетена: 2053
Коментари: 0

В християнския свят назрява скандал, който може сериозно да навреди на имиджа на Израел. Компания „Гион” е представила на църквата на Божи гроб в Стария град на Ерусалим сметки за вода в размер на 9 млн. шекела (2,3 млн. долара). И по време на османското робство, и в периода на британския мандат, както и след обявяването на независимостта на Израел, никой не е искал от църквата да плаща сметки за вода. През 1969 г. се е обсъждало подобно предложение, но тогавашният кмет на Ерусалим Теди Колек уверил патриарха, че няма да има промяна на установения ред. Не е известно кога е било взето решение за промяна на правилата, но преди 15 години водоснабдяването минава в ръцете на частната фирма „Гион”, като в резултат на това през 2004 г. църквата получава сметки за вода на стойност 3,7 млн. шекела. От църковното ръководство решили, че е станала грешка, но служителите на „Гион” така и не изяснили ситуацията.

В момента размерът на дълга възлиза на 9 млн. шекела. Преди 10 дни компания „Гион” предприе безпрецедентна стъпка, арестувайки патриарха на Гръцката православна църква. Заради дълговете под въпрос е дейността на всички църкви. На 1 ноември т.г. патриархът е изпратил протестно писмо до премиера Бенямин Нетаняху и президента на Израел Шимон Перес. Подобни писма ще бъдат адресирани и до руския президент Владимир Путин, а също и до премиерите на Гърция и Кипър.

Източник: isra.com

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg