Вторник, 02.03.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Ако някой служи на Мене, нека Ме последва; и където съм Аз, там ще бъде и служителят Ми; който служи на Мене, него ще почете Моят Отец." Йоан 12:26

OnLine
RSS Facebook Twitter

Избран е новият духовен глава на Коптската църква

Main Pic
Публикувана: 08.11.2012
Автор:
Прочетена: 1748
Коментари: 0

Най-голямата в Близкия изток и Африка християнска общност се сдоби с нов патриарх. На 4 ноември т.г. за глава на Египетската коптска ортодоксална църква бе избран епископ Теодорус (Тауадрос) от египетската провинция Ал Бехейра. Церемонията се проведе в Кайро. По стародавна традиция листчето с името на новия коптски патриарх на Александрия и цяла Африка беше изтеглено от сребърна купа от момче със завързани очи. Освен името на 60-годишния Теодорус в списъка с претендентите за поста присъстваха още имената на 54-годишния епископ на Централно Кайро Рафаил и на 70-годишния монах отец Рафаил Ава Мина. Тримата кандидати бяха номинирани от група от над 2000 представители на духовенството. Интронизацията на патриарх Теодорус е насрочена за 18 ноември т.г.

Постът на предстоятеля на Коптската църква стана вакантен след смъртта на 117-ия патриарх Шенуда III, който почина в средата на април т.г. на 89-годишна възраст. Още през месец май бяха определени около 20 епископи и монаси от Коптската църква, които попаднаха в списъка на кандидатите за патриаршеския пост. Днес коптите са най-многочислената християнска деноминация в Близкия изток, като дом на по-голямата част от тях е Египет. Според официални данни броят на коптите в Египет е около 10 млн. Самите те твърдят, че в страната живеят близо 17 млн. християни, или около 20% от 85-милионното население на Египет.

Източник: sedmitza.ru

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg