Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Канцлерът на Германия призова католиците и протестантите към единство

Main Pic
Публикувана: 11.11.2012
Автор:
Прочетена: 2184
Коментари: 0

Преди празнуването на 500-годишнината от Реформацията, която ще бъде отбелязана през 2017 г., германският канцлер Ангела Меркел призова протестантите и католиците да се съсредоточат върху общите си вярвания. „Особено в днешния атеистичен свят ние винаги трябва да поставяме акцент върху общностите, обединени около християнската религия”, заяви Меркел по време на годишния събор на Евангелската църква на Германия (EKD), цитирана от Ройтерс.

Евангелската и Католическата църква планират да напишат съвместно книга през 2013 г., да организират библейска конференция през 2015 г., а през 2017 г. да проведат общо служение за помирение. В статия, публикувана във Frankfurter Allgemeine Zeitung в края на октомври, Тийс Гундлах – заместник-председателят на EKD, отбеляза, че въпреки различията между католици и протестанти той се надява на „приятелство”, което ще консолидира вероизповеданията след събитието.

Гундлах посочи също така основните постижения, предшестващи това, включително споразумението за значението на Писанието и на кръщението, както и приемането на икуменизма. Но в последното си изявление католическият епископ Герхард Фейг, който често си сътрудничи с протестантите, изрази известно безпокойство по повод празника. „Католиците възприемат разделението на църквата като голяма трагедия и аз не мисля, че те ще могат да отбележат весело Реформацията”, изтъкна епископът, цитиран от Ройтерс.

Източник: invictory.org

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg