Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бивш петролен шеф застана начело на Англиканската църква

Main Pic
Публикувана: 12.11.2012
Автор:
Прочетена: 2047
Коментари: 0

За архиепископ на Кентърбъри бе избран 56-годишният Джъстин Уелби – епископ на Дърам. Това е 105-ият кентърбърийски архиепископ и глава на Англиканската църква, която има 77 млн. членове по целия свят. Той ще наследи Роуан Уилямс – сегашния архиепископ на Кентърбъри, който се оттегли през декември м.г. след 10-годишна служба на този пост. „Това е невероятно, никога не съм мислел, че може да ми се случи”, беше първата реакция на архиепископа след обявяването на назначението му на 9 ноември т.г.

Джъстин Уелби е ръкоположен за епископ миналия ноември. Възпитаник е на Итън и Кеймбридж. След дипломирането си работи в продължение на 11 години в петролната индустрия, издигайки се до изпълнителен директор на компания. Напуска бизнеса, след като дъщеря му загива в автомобилна катастрофа. Постъпва в Богословския факултет на университета в Дърам, а през 1992 г. е ръкоположен за свещеник.

През 2011 г. Уелби става епископ на Дърам. Преди това той е бил старши свещеник на катедралата в Ливърпул. В миналото Джъстин Уелби е бил и специален посланик на кентърбърийския архиепископ в Африка и по-конкретно в Нигерия, където се е опитвал да постигне помирение между християни и мюсюлмани. За новия глава на Англиканската църква е известно още, че се обявява против гей браковете и подкрепя ръкополагането на жени за епископи.

Източник: invictory.org

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg