Неделя, 20.10.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Верният в най-малкото и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен." Лука 16:10

OnLine
RSS Facebook Twitter

За първи път езиците, на които Библията вече е преведена, са повече от останалите, показва изследване

Main Pic
Публикувана: 14.12.2012
Автор:
Прочетена: 1314
Коментари: 0

Wycliffe Bible Translators – международна организация, чиято мисия е да преведе Писанията на всички езици и наречия по света до 2025 г., заяви, че драстично е увеличила усилията си в тази посока и че е на път да постигне целта си. От Wycliffe отбелязаха, че заедно с партньорски организации, като The Seed Company и SIL International, са успели да преведат Библията на 2075 различни езика по целия свят. Макар че остават 1967 езика, на които Свещеното писание все още не е преведено, по-голямата част от населението по света вече има достъп до Божието Слово на собствените си езици.

Последните статистически данни показват, че за първи път броят на езиците, на които Библията вече е преведена, са повече от тези, на които все още не е. Езиците от първата група се говорят от около 5,4 млрд. души, докато останалите 1967 езика от втората група, много от които са диалекти, се говорят от около 209 млн. души. „Тези статистики са много важни, тъй като показват напредъка ни по пътя към нашата цел – Библията да може да бъде четена на всеки един език и езиково наречие до 2025 г.”, подчерта Боб Кресон – президент на американския клон на WycliffeBible Translators.

Това, което най-много е подпомогнало проектите за библейски превод през последните години, са новите технологии и стратегии, които директно достигат до местните общности и откриват творчески решения относно това, как да бъде преведена Библията с помощта на най-подходящите налични средства. От Wycliffe посочиха, че се използват нови компютърни и сателитни технологии с цел постигане на по-голяма ефективност при преводите.


Източник: christianpost.com

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg