Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Родители призовават президента да наложи вето на Закона за предучилищното и училищното образование

Main Pic
Публикувана: 17.01.2013
Автор: ЕВ
Прочетена: 2118
Коментари: 0

Окончателното решение на парламента, след тридневни дебати, е четиригодишните деца да ходят задължително на детска градина. Приетият чл. 8 от Закона за предучилищното и училищното образование гласи: „Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето”.

„За” текста гласуваха депутатите на ГЕРБ, ПП Атака и четирима независими депутати, а "Против" бяха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция.

Депутати и родители поискаха президентско вето върху закона. „Решението трябва да е доброволно и да е на родителите”, заяви депутата Мартин Димитров от Синята коалиция и подчерта, че семейството трябва да има право на избор, а не държавата да решава вместо родителите.

Родители от своя страна също коментираха, че искат по-голяма свобода на избор за начина, по който да образоват децата си. Според тях социалните проблеми на някои малцинствени групи не бива да се прехвърлят към образованието.

Родителите, несъгласни с гласувания текст, подготвят подписка до президента с искане за вето. „Правото на избор да настаниш детето си в държавно заведение трябва да е също толкова гарантирано, както и правото да настаниш детето си в подходяща според родителя среда, в която да се обучава/отглежда”-заявяват организаторите в писмото си до президента Плевнелиев.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg