Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Само няколко процента от руснаците спазват стриктно повечето Божи заповеди

Main Pic
Публикувана: 08.03.2013
Автор:
Прочетена: 1828
Коментари: 0

Едва 6% от руснаците спазват в ежедневието си над 7 от Десетте Божи заповеди, показват резултатите от проучване на изследователската служба „Сряда”. За да бъде анкетата разбираема за респондентите, библейските заповеди са перифразирани и „преведени” на съвременен език. От всичките 10 постановления руснаците най-стриктно съблюдават две: „Вярвам в един Бог” (57%) и „Почитам баща си и майка си” (54%).

Само 4% от анкетираните живеят в съответствие със заявлението „Един ден в седмицата посвещавам на духовен живот”. Жените по принцип по-често съблюдават библейските заповеди в сравнение с мъжете. Интересно е, че с твърдението „Аз не трябва да убивам (включително да извършвам аборт или да склонявам някого към това)” се съгласяват 38% от мъжете и едва 26% жените. В същото време жените, които придобиват интимен опит само в рамките на брака, са 3 пъти повече (25%); за сравнение – мъжете, които попадат в същата категория, са само 8%.

Междувременно по-възрастните участници в анкетата са по-малко склонни да изпитват завист (51% от респондентите на възраст над 65 години). Вяра в един Бог декларират 60–63% от анкетираните, завършили училище или имащи образование по-ниско от средното, а сред респондентите с висше образование този дял възлиза на 51%.

В същото време почти два пъти по-често показват почит към родителите си респондентите с висше (60%) и специално образование (55%) в сравнение с тези с по-ниско от средното образование (32%). Изследването същевременно показва, че респондентите, които посещават религиозни служби веднъж в месеца или повече, по-стриктно спазват онези библейски заповеди, които касаят отношенията между човека и Бога. Така например 84% от тях вярват в един Бог, 40% нямат идоли, 37% не споменават напразно името на Бога, а 24% посвещават един ден в седмицата на духовен живот.

Източник: invictory.org

               

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg