Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Изявление от Варненското пастирско общение

Main Pic
Публикувана: 29.03.2013
Автор:
Прочетена: 4621
Коментари: 0

Уважаеми братя и сестри,

След обръщението на пастор Шиваров, зад което стоим и което е по наша обща молба (един от нас да даде писмено обяснение на ситуацията във Варна), някои хора се насочиха лично срещу него в желанието си да ни обвинят и осъдят. Като отговорни личности, ясно осъзнаващи своите постъпки и действия, преценихме, че е необходимо да публикуваме това изявление в „Евангелски вестник”.

Учудени сме от факта, как се намират хора, които много лесно вземат отношение и изразяват мнение по въпроси, по които не са наясно, и са готови да правят заключения, да използват квалификации към хора, които дори не познават. Обвинявани сме в политиканство, в обвързаност с корумпирани типове, в предателство, че не сме се конфронтирали на греха. Ние не сме адвокати на бившия кмет, но сме говорили ясно за това, че народът се радва, когато праведните са на власт. Имали сме точно такова време и точно такива разговори с него, като сме изобличавали греха и сме посочвал какво Библията казва за това. За всички улични определения към г-н Кирил Йорданов сме разговаряли лично и сме искали отговора му – и по въпросите за Алея първа, и за гей парада във Варна. Лично сме го питали за това, което говорят за него във връзка с ТИМ.

Има ли някой, който не знае, че всяко решение се подписва от председателя на Общинския съвет и се гласува или от определена комисия, или от целия Общински съвет? Кметът може само да внесе за разглеждане и гласуване. Знаете ли, че палатковият лагер се организира и финансира от определени политически кръгове и съвсем не е толкова „спонтанен“? На хора им се плаща да стоят и да протестират. Дори за куриоз днес арестуваха един от протестиращите в лагера, който е криминално проявен. И вие сте готови да вярвате на уличните мълви и да хвърляте недоказани обвинения от такива свидетели, вместо да се замислите дали всички тези пастори не постъпват правилно. Политическите интриганти яхнаха вълната на справедливото недоволство към монополите и дръпнаха юздите на протеста по пътя на политическите си интереси.

Ние с Божията помощ оказваме влияние и сме сол в града, където Бог ни е поставил. Пред нас г-н Кирил Йорданов е признавал, че е допускал грешки, но и че Бог му е помагал в специални моменти. Многократно е заявявал, че има нужда от нашите молитви и срещи, които го разтоварват и му дават сили. Колко от вас са постигали такава близост с вашите кметове и са имали възможност да говорят свободно за Бога с тях и да се молят? Колко от вас осем години са се молили в единство с останалите пастори от селището си един път седмично, без прекъсванеа в студ и пек? Най-много църкви са построени във Варна и района по времето на мандатите на г-н Кирил Йорданов. Той или дирекция „Култура” към общината не са пропуснали нито едно обществено събитие, на което да не поканят официално протестантски пастори. По наша молба беше внесен в Общинския съвет иск за намаляване на данък „Смет” за молитвените домове и днес той e многократно намален. Същият този нарочен от тълпата кмет многократно ясно е изявявал, че между протестантските църкви във Варна няма секти, че това са почтени и лоялни граждани в съвременното общество, с висок морал и съвест, заслужаващи подражание.

Затова той седна на масата с нас на пресконференцията за кръста, който предложихме да бъде издигнат на молитвената площадка, и каза на журналистите: „Познавам тези хора! Идеята е чудесна, нека се обединим и да я реализираме”. Всяка година е помагал за отразяването Деня на Реформацията, винаги е съдействал за провеждане на евангелизации, намиране на зали и провеждане на богослужения и конференции. Същият този кмет преди 4–5 години дойде лично на мястото, където се събирахме на молитва, и разпознал нашата искреност и единство, пое ангажимента да промени този пущинак и да го превърне в място за благословение за града ни. Днес това е факт. Варненци се наслаждават на чудесната панорамна площадка, а ние продължаваме да благодарим на Бога там.

Днес, когато обществото ни е задушено от пипалата на предателството, лицемерието и фалша, днес, когато ризата на корупция се раздира от политическа лакомия, ние като сол и светлина ще работим за справедливостта и няма да се отричаме в момент на трудности, защото нашият Спасител ни е научил на това. Ние все още имаме волята, силата и свободата да споделяме Благата вест с грешниците, ако и фарисеите да не одобряват това. Именно зад „крехкия авторитет” на евангелските християни прозира желанието на някои да се чувстват комфортно в одобрението на тълпата или т.нар. гражданско общество. Чудят се как щели да свидетелстват, какво щели да кажат хората, срамувайки се от духовните си водачи.

ХРИСТИЯНИ, изправете се и покажете Спасителя във вашия живот, покажете делата си, покажете какво сте направили в Царството на мир, правда и радост. Стига сте се оправдавали с „агенти”, „доносници”, „предатели”, „фалшиви пастори”, хайде, нали всички сме „царство от свещеници“ на живия Бог. Не е ли време да се замислим колко хора сме отвратили от вярата си в Бога чрез злъчните коментари в интернет, но ще дойде денят, когато всеки ще отговаря за всяка празна дума. Нека да намерим сили да оставим братоубийствените мечове и саби, да намерим пътя към помирението и прошката, вместо да си клатим краката зад компютрите и да се плюем лицемерно зад гърба, демонстрирайки „интелигентност”. Можем ли да станем от меките канапета и покажем живеещия в нас Спасителя на съсипания ни народ, който, ако имаше зрели духовни бащи около себе си, щеше да запази вярата и морала си? Одобрението от хората не е наша цел. Одобрението от Бога е по-важно за нас! И ние, варненските пастири, ще продължим да се съобразяваме с това, без значение какво мислят отделни личности. Мислим, че с Божията помощ имаме сила и благодат да понесем отговорността, която ни е възложил. Ако някой счита, че може да се справя по-добре и по-мъдро в нашия регион, е добре дошъл да опита.

Пастирско общение - Варна

п-р Емануил Кънев- ОБЦ

п-р Георги Тодоров- ЕБЦ

п-р Николай Кокончев – ЕПЦ

п-р Георги Георгиев- ХЦ Спасение

п-р Любомир Шиваров- ХЦ Сион

п-р Милко Милков- ХЦ-Варна

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg