Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ислямът е на път да изгуби битката с християнството, смята експерт

Main Pic
Публикувана: 31.03.2013
Автор:
Прочетена: 3671
Коментари: 0

Ислямисткото насилие в Африка се е увеличило драматично. Наблюдателите разглеждат това като реакция на факта, че все повече африкански мюсюлмани стават християни. Дори в страни, смятани за спокойни и стабилни, ислямистите прибягват до терористични средства. Социологът по въпросите на религията Масимо Интровине открива стратегия зад насилието. „Ислямистите са убедени, че решителната битка за това, дали светът ще бъде мюсюлмански, или християнски, се води в Африка. Още по-важно е, че ислямът е на път да изгуби битката. Затова той отвръща с бомби”, заявява социологът пред списание Katholisches.

Интровине се позовава на изявление на ислямския учен шейх Ахмад ал Катани пред телевизия „Ал Джазира” през 2006 г., според когото само в Африка всеки ден 16 000 мюсюлмани приемат християнството, а това прави 6 милиона на година. Интровине подчертава, че същата статистика е валидна и сега. По неговите думи, християнството в Африка има голяма вътрешна сила. Контактът с християните е довел до милиони кръщения на мюсюлмани. Може да се каже, че те са „избягали” от исляма въпреки свързаните с това опасности за живота и здравето. Подобно движение, според социолога, се наблюдава не само в Африка.

Според британския вестник Times около 15% от имигрантите мюсюлмани в Европа са станали християни. Във Великобритания броят им се оценява на 200 000. Във Франция всяка година около 15 000 мюсюлмани приемат християнската вяра. В държавите от бившия Съветски съюз 2 милиона мюсюлмани са се обърнали към християнството. В Алжир, според статистиката, са кръстени 80 000 мюсюлмани, дори в съседно Мароко мнозина жители от племето бербери се обръщат към Христос.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg