Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Президентът Плевнелиев призова вероизповеданията да се молят за благополучие и помирение

Main Pic
Публикувана: 03.04.2013
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2696
Коментари: 0

Председателят на Обединени евангелски църкви, п-р Николай Неделчев и п-р Евгений Найденов, член на УС на ОЕЦ участваха в срещата на представители на вероизповеданията в България с президента на страната.

„По инициатива на Президентството в петък, събота и неделя представителите на основните вероизповедания у нас ще отслужат молебени за мир, здраве и благополучие на българския народ“, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с обединените в Националния съвет на религиозните общности в България представители на Българската православна църква, Обединените евангелски църкви, Католическата църква, Арменската апостолическа православна църква, Централния израилтянски съвет и Мюсюлманското изповедание.

Държавният глава обясни, че причината за срещата и за отправения призив е отчаянието на българите и неговото отражение, което виждаме в последните седмици.

„Протестите започнаха с паленето на сметките за ток, но за съжаление продължиха със самозапалвания на хора“, посочи Росен Плевнелиев. „Ролята на религията е много важна, тя ще бъде незаменима в този момент на преминаване през кризата“, бе категоричен президентът Плевнелиев.

„Нека да се помолим да не се стига повече до крайности и до самоубийства, нека да се помолим с търпение и с човешко достойнство да преминем през кризата“, добави Плевнелиев.

Викарният епископ на Негово Светейшество патриарх Неофит - Знеполският епископ Йоан, благодари на президента за неговата инициатива да помогнат с молитва в труден момент за държавата. „Пътят към храма е много важен, защото той може да отмени пътя към самоубийство, към престъпност, към престъпване на всички Божии повели и най-вече към липсата на любов“, отбеляза той.

Председателят на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква Рупен Оханес Крикорян каза, че единодушно е взето решението да се отслужи молебен за здравето и благоденствието на българския народ.

На 7 април т.г. във всички храмове на Българската православна църква и на Католическата църква ще бъдат отслужени молебени за мир, здраве и благополучие.

На 5 април т.г. във всички джамии в страната имамите ще прочетат молитва.

Арменската апостолическа православна църква ще има служби на 5, 6 и 7 април т.г. в цялата страна.

В Централната еврейска синагога ще бъде отслужена религиозна молитва на 5 април т.г.

Църквите от Евангелския алианс ще имат богослужения на 7 април т.г., в които ще се отправят молитви за България.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg