Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Стотици асирийци търсят убежище в Турция

Main Pic
Публикувана: 12.04.2013
Автор:
Прочетена: 1467
Коментари: 0

Около 500 асирийци от Сирия (християни, членове на Асирийската източна църква – б.пр.) са пресекли границата с Турция през последните 3 дни, търсейки убежище от войната в Сирия. Асирийските църкви и манастири в Тур Абдин и в околностите са препълнени и вече няма места. Църковните служители обмислят изграждането на огромна палатка за настаняване на бежанците. „Асирийците и други християни в Сирия са непропорционално засегнати от войната и са мишена на мюсюлманите бунтовници”, съобщава Международната асирийска новинарска агенция (AINA).

„Мюсюлманските джихадисти отвличат асирийците за откуп, атакуват местата за богослужение и създават климат на страх, принуждавайки много от тях да напуснат домовете си и селата си и да потърсят безопасност в Турция. Случаят на Суад Малки е типичен пример”, докладват от агенцията. През юли 2011 г. нейният съпруг – д-р Стаефо Малки, е седял в колата си, когато двама мюсюлмани се приближили и му казали да свали светия кръст от колата си. Той отказал и мюсюлманите го застреляли. Д-р Малки умира по-късно в болницата, но неприятностите за семейство Малки не приключват. Мюсюлманите се обаждат по телефона на неговата скърбяща вдовица и й казват, че ще убият тримата й синове, ако не напуснат страната.

Шведският журналист Нури Кино допълва: „Въпреки че християните съставляват повече от 10% от населението на Сирия, в този брой не е включен броят на бежанците, които са избягали в Турция, Йордания и Ливан”. „Тежкото положение на сирийските християни е добре известно на западните медии, но те все още са забравени от международните хуманитарни организации. Затова бягат масово”, подчертава Кино.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg