Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ролята на евангелските църкви в обществото

Main Pic
Публикувана: 12.04.2013
Автор: Радостина Василева
Прочетена: 3230
Коментари: 0

На 13 април т.г. в София се състоя семинар на тема „Ролята на църквата в обществото”. Организатори са Гражданска инициатива „Справедливост” и фондация „Духовност и милосърдие”. Участници и присъстващи на семинара бяха представители на повечето водещи евангелски деноминации в България. Водещ на събитието бе п-р Данаил Игнатов – председател на Съюза на Евангелските съборни църкви в България.

Въведение в темата и приветствие на всички гости отправи п-р Христо Куличев – председател на фондация „Духовност и милосърдие”, след което изнесе доклад на тема „Църквата като Божествена институция”. Той също така подчерта важността и влиянието, което църквата трябва да има обществото ни. „Църквата е Тялото Христово и дори и съставена от хора, тя не е човешка, а Божествена институция. Аз се радвам да съм част от това тяло, дори и най-малката да е, като малкото пръстче на ръката, за мен е важно, че принадлежа на Тялото Христово”, сподели п-р Куличев. „Църквата не трябва да прави компромиси с вярата, за да бъде свята и непорочна, затова няма място в църквата за служител, които са били сътрудници на Държавна сигурност. Ролята на църквата не е да ги съди, но да ги изобличава, за да не участва в техните грехове. Нашата вярност не се измерва в проценти, ние сме или верни, или неверни, среден път няма”, добави в заключение п-р Куличев.

Приветствия и поздрави бяха поднесени от Даниел Донев – представител на Гражданска инициатива „Справедливост”, който представи доклад от името на адвокат Иван Груйкин на тема „Ролята на църквата в обществото”. Основният въпрос, който бе засегнат, като предизвикателство пред църквата е нейната реакция и отговор по теми като хомосексуализма, съжителството на семейни начала и законите в противоречие с християнските ценности. „Бог ни е дал Словото Си, за да имаме ориентир в този свят и да не бъдем изненадани за опитите на света да натика църквата в ъгъла. Ние вярваме, че църквата е част от Божието царство на Земята. Ние трябва да разпознаваме оръжията на злото, срещу които трябва да се борим, а това са секуларизъмът, постмодернизъмът, конформизмът и политическата коректност днес. Трябва ли църквата и християните да излизат с политически становища и гражданска активност? Църквата трябва да има становище и отношение по въпросите, засягащи морала и ценностите, които противоречат на Божието Слово”, акцентира в заключение Даниел Донев по въпроса за ролята на църквата в обществото.

П-р Николай Неделчев – председател на Обединените евангелски църкви в България (ОЕЦ), който сподели за срещата си с президента на Република България Росен Плевнелиев и неговото обръщение към религиозните общности с молба за тяхната подкрепа и молитва за състоянието на страната ни.

Други теми, които бяха засегнати и обсъждани, са „Църквата и светската власт”, представена от Стефан Иванов – богослов и председател на сдружение „Демократично действие – Д2”. П-р Ангел Пилев от християнската църква „Сион”, София, представи доклад на тема „Духовното блудство на църквата и чистотата на църквата”. Това, което разгледа и сподели по този въпрос, бе: „Единност не означава еднаквост, силата на църквата е в нейната чистота и единство. Трудно е да сме единни, при положение че всички сме различни, но все пак събрани тук, на едно място, има нещо, което ни обединява, и това е Христос. Църквата на Христос трябва да бъде чиста, свята и без недостатък, за да може да има влияние и роля в обществото, трябва да бъде сол и светлина. Църквата трябва да се пази от духовно блудство и нечистота“.

За това, как църквата в България да бъде отворена за нуждите на обществото, взе отношение и п-р Стоян Георгиев от църква „Прелом”.

След всяка една от темите бе оставено време за въпроси и отговори от всички присъстващи.

Като коментар за ролята на църквата в обществото п-р Евгени Найденов – ректор на Висшето духовно училище „Св. Тривелий”, също сподели лични впечатления от наскоро породилите се взаимоотношения на религиозните общности с президента като прецедент за страната ни. „Това, което остана скрито за журналисти и не бе известно за хората, бе, че когато останахме насаме с президента, той сподели с нас, че не е възможна промяна в обществото ни, ако няма покаяние”, сподели п-р Найденов.

Като фокус на дискусиите бяха обсъдени и взаимоотношенията на църквите в ОЕЦ – това, че не може църквата да има влияние в обществото и да иска хората и обществото да се покаят, ако тя самата не се покае, обърна внимание п-р Димитър Куличев: „Без Христос не може да се излезе от това състояние, без покаяние всеки трябва да си понесе последствията”.

Бяха повдигнати и въпроси за взаимоотношенията и единството между евангелските църквите и от друга страна – тяхното отношение към останалите религиозни общности в страната.

Една от основните цели на семинара бе да обсъди ролята и промяната на църквата и нуждата й от покаяние, за да може да има влияние в обществото. Какво би трябвало да бъде становището и позицията на ОЕЦ относно ‘лъжеслужителите’ – бивши агенти на ДС, и сегашното им положение и статут в църквите, без да се намесва пряко в отделните деноминации, бе една от водещите теми за дискусия. Какви мерки да се предприемат по този въпрос и как църквата реално да има влияние и роля в обществото.

Очаква се като продължение на форума организаторите и лекторите да излязат с общо становище, което да бъде предложено на вниманието на ОЕЦ, медиите и обществото като цяло.

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg