Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Първа балканска конференция „Наука, медицина и духовност”

Main Pic
Публикувана: 09.05.2013
Автор: Доц. д-р Любка Танчева
Прочетена: 2810
Коментари: 0

„Вяра без наука е сляпа, но наука без вяра е саката” (А. Айнщайн).

В София завърши Първата конференция „Наука, медицина и духовност”, която се проведе в Българската академия на науките (БАН) и Християнския център „София”.

История

Началото на Международната организация на медици християни (МОМХ) е поставено през 2004 г. в Сеулския университет „Ян Сен” в Южна Корея, последван от конференции в Индия, САЩ, Норвегия, Украйна, Австралия, Африка, на които са представени многобройни медицински случаи с безспорни научни доказателства за изцеление.

МОМХ е уникално по рода си движение в световен мащаб, чиято визия е да представя сериозни медицински доказателства за суверенната изцелителна сила на Бога в практиката на медиците християни, подкрепена с изрядна медицинска документация.

Подобно на достоверните записи в Евангелията за човешкия Син Исус Христос от Назарет, Който в Своето земно служение състрадаваше и изцеляваше болните – духовно и физически, така и днес Неговите съвременни последователи в бели престилки и колеги на д-р Лука могат старателно да документират и да представят на пациенти и колеги доказателства за изцеления от всекидневната им медицинска практика.

Служението има клонове в различни страни и мисии по целия свят.

Цел

Вярващите учени, изследователи, медици и други работници в сродни сфери да бъдат „сол и светлина” за достигане на обществото при болести, глад, катаклизми и кризи.

Чрез техния професионализъм, саможертвена Христова любов и молитва повече хора да могат да повярват в Бога чрез достоверни медицински доказателства от съвременната медицинска практика.

Визия за Балканите

Вярваме, че Господ Исус Христос иска да трансформира нациите ни чрез правилни стратегии в областта на здравеопазването и медицината, семейното здраве, образованието и науката. Господ ни е поставил да служим точно там както с естествените си таланти, така и със свръхестествената сила от Бога, за да бъдем Негови свидетели на естествено и на свръхестествено ниво.

За разлика от някои страни, където е изключително трудно да се развива такова движение поради социалната, правителствената и религиозната опозиция и изолация (мюсюлмански, будистки и индуистки държави), ние сме привилегировани да живеем в християнска страна, в която да имаме свободата да изразим своите убеждения, основани на Библията.

Радостно е, че България като част от Европа има многовековно християнско наследство и тази библейска основа може да даде шанс за това движение и у нас.

Убедени сме, че аргументите на науката и медицината могат да бъдат в хармония с християнския ни мироглед така, както мнозина учени и изследователи преди нас и сега продължават да го отстояват в живота, в науката, в медицината, в творчеството.

Разработването на съвместни проекти, основани на християнската ни идентичност и наследство, от една страна, и на отличен професионализъм, от друга страна, биха били добра алтернатива на прилаганите и в нашето общество окултни методи на лечение, обучение и възпитание, каквито са йога, ню ейдж, източна медитация. За съжаление тяхното навлизане е доста изпреварващо до момента не само в учебни, спортни и здравни заведения, но дори вече и в детски градини.

Тъжно е, че това се случва в една традиционно християнска държава с хилядолетна история и с духовна мисия в миналото към славянския свят.

Свидетели сме също напоследък на бездуховното отношение у нас към болния, особено при третирането на някои нелечимо болни, на инвалиди и възрастни хора, нуждаещи се не само от физически грижи.

А други въпроси, свързани с медицинската етика, евтаназията, аборта, клонирането и др., са важни проблеми на нашето общество и все още чакат своите отговори и не могат да бъдат решени едностранчиво и с лека ръка.

Обществото ни днес очаква изявяването в пълнота на Божите синове и дъщери, които да се изправят смело и да донесат свобода, изцеление и възстановяване, промяна и изобилен живот на своето общество.

Резултати от конференцията

  • Конференцията даде широка платформа за свободно общение и живи контакти между специалисти от различни области на медицинската наука и практика, както и до съвместни проекти и мисии в страната ни.
  • Тя ни помогна да осъзнаем колко важна за Божието царство е длъжността на вярващите, работещи в научноизследователската и в медико-биологичната сфера.
  • Нашите усилия, отговорност, вяра и компетентност се отнасят не само до известните, възможните и лечимите случаи, но те се простират извън тях – за невъзможните, безнадеждните и нелечимите за съвременната медицина заболявания.
  • Освен християнско милосърдие, саможертва и професионализъм нашият съвместен труд за обществото ни може да доведе и много души по пътя на спасението, давайки добър пример за подражание на по-младите ни колеги.

Партньори

  • Християнският център „София”, п-р Иван Хазърбасанов
  • Сдружението „Добро бъдеще и надежда”
  • Международната организация на лекари християни – България

Основания и визия за Балканите

От векове балканските страни са били арена на жестоки войни, нестихващи конфликти и безсмислени кръвопролития. Ние вярваме, че единствената надежда и единственият възможен начин за стабилен мир и истинско единство в региона е чрез помирение на християните в тези страни.

Днес в съвременните общества на Балканите има толкова много и разнообразни предизвикателства, които повдигат важни въпроси, свързани с медицинската етика, евтаназията, абортите, клонирането, новите технологии, животоподдържащите съвременни техники и др. Въпроси, които обществото днес задава и очаква от нас техните правилни отговори.

В програмата бяха включени:

  • Пленарни доклади.
  • Постерна сесия.
  • Презентации на скорошни изцелителни случаи от практиката на лекуващи медицински лица.
  • Представяне на значими християнски служения и мисии в областта на медицината и науката.
  • Изцелителни служби.
  • Специална вечер на прошка и помирение между вярващите от балканските страни.
  • Срещата „Балкански приятели на Израел”.
  • Кръгла маса за бъдещи съвместни инициативи на Балканите – мисии и проекти.
  • Музика и танци от България, Израел, Южна Корея.

Лектори

Доц. д-р Любка Танчева, Ph.D. – председател на МОМХ – България

Д-р Алвин Хванг, Ph.D. – вицепрезидент на МОМХ (Ю. Корея)

П-р Хийсун Лий (Ю. Корея)

Проф. д-р Дечко Свиленов, Ph.D., D.Sci. (България)

Д-р Кирил Свиленов, д.м. (България)

П-р Иван Хазърбасанов (България)

Д-р Даниел Розен (МОМХ – Израел)

П-р Сара Ким (Турция)

Д-р Вахе (МОМХ – Армения)

Максим Асенов (България)

Някои от докладите

„Основни принципи на молитвата за изцеление” – д-р Алвин Хванг, Ph.D. (Ю. Корея)

„Живот след смъртта” – проф. д-р Дечко Свиленов, Ph.D., D.Sci. (България)

„Бог е Изцелител” – п-р Хийсун Лий (Ю. Корея)

„Животът и служението на доктор Лука” – Максим Асенов (България)

„Милосърдието – забравената добродетел. Основни библейски принципи на грижа за болния” – д-р Кирил Свиленов, д.м. (България)

„Мозък, ум и тяло в Божествена връзка и психосоматично взаимодействие” – доц. Любка Танчева, Ph.D. (невробиология)

„Съвременни невротехнологии за превенция и терапия на психосоматични нарушения. Презентация” – Радослав Щерев (Brain Electronics, Bulgaria )

Благословена бе вечерта на помирение между Израел и балканските народи в Християнския център „София”.

Модератори бяха епископ д-р Даниел Розен (служение „Живи камъни” – Ерусалим) и п-р Иван Хазърбасанов.

Докосващо бе месианското хваление с Дмитрий Петровский (Израел) и изпълненията на корейския танцов състав. По време на сесиите епископ д-р Розен представи медицинско документираното свидетелство на съпругата на Дмитрий Катя, която е била изцелена от рак. Те са благословени родители на 4 дъщери – цялото семейство служат на Господа! Взеха участие представители на балканските страни, както и от Израел, Южна Корея, Япония, Нидерландия и др.

Очакваме конференцията да даде своите добри плодове за Божието Царство!  Вярваме, че развитието на това служение в България с новите си инициативи ще доведе много души по пътя на спасението чрез аргументите на науката, медицината и духовността.

От името на организаторите отправяме нашата покана  към всички интересуващи се, професионалисти или духовни работници от страната да се свържат с нас.

За контакти : scimedspirit@gmail.com

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg