Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Патриархът на Сирийската православна църква благодари на СЕА от името на преследваните християни

Main Pic
Публикувана: 20.05.2013
Автор:
Прочетена: 2094
Коментари: 0

Игнатиус Зака I – патриархът на Сирийската православна църква, заедно с няколко епископи и архиепископи от неговата църква публично благодари на д-р Томас Ширмахер – посланика за човешки права на Световния евангелски алианс (СЕА), за работата на организацията. Духовният глава благодари от името на християните – обект на дискриминация в целия свят, но най-вече от името на сирийските православни християни. Заедно с това патриархът покани д-р Ширмахер да посети Близкия изток.

Посланикът от своя страна представи на патриарха копие от нова книга, посветена на темата за християнското преследване – Sorrow&Blood: Christian Mission in Contexts of Suffering, Persecution, and Martyrdom 1 („Печал и кръв: Християнската мисия в контекста на страданието, преследването и мъченичеството”), написана от 45 експерти от цял свят.

В изказването си д-р Ширмахер посочи, че преследването на Сирийската православна църква има история, която не започва със скорошната гражданска война. Фактът, че 300 хил. сирийски православни християни и техните потомци живеят днес в Европа, е в резултат на преследване, което започва в края на ХІХ в., но достига връхната си точка век по-рано, когато хиляди сирийци са прогонени от Турция.

Д-р Ширмахер изрази съжаление, че съдбата на църквата в Сирия остава извън полезрението на световните медии и политически лидери. Той проведе също така няколко лични разговора със сирийски православни и коптски епископи от различни страни с мюсюлманско мнозинство, които докладваха за случаи на дискриминация и преследване на християни в своите страни.

Източник: worldea.org

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg