Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Премиерата на книгата „Пастори – агенти на ДС“

Main Pic
Публикувана: 02.06.2013
Автор:
Прочетена: 2795
Коментари: 0

На 30.05.2013 г. в зала „Надежда“ на Столичната библиотека се състоя премиерата на книгата „Пастори – агенти на ДС“, на която присъстваха общественици, писатели, университетски преподаватели, пастори, вярващи от различни вероизповедания. След встъпителните думи по представянето на книгата и автора водещата д-р Надежда Сталянова зададе няколко въпроса на п-р Ангел Пилев, сред които защо е написал тази книга, бил ли е засегнат лично, не съди ли.

От взелите участие гости д-р Момчил Методиев сподели, че навсякъде в страните от Източния блок е имало такива проблеми, но разликата у нас е, че повече от 20 години след промените не се е случило подобно открито говорене и някаква промяна.

Проф. Румен Генов добави акценти от своя предговор към книгата, озаглавен „Само истината ще ни освободи“, и призна, че единствено евангелската общност прави по-последователни опити за вътрешно очистване, което е необходимо за цялото общество.

Проф. Калин Янакиев обрисува евентуалните аргументи и оправдания, които биха изтъкнали днес оповестените агенти, след като са декларирали, че не са били такива, а документите сочат противното.

Отбелязано бе, че това не е първата, нито единствената книга, написана вследствие работа с архивите на ДС. П-р Стефан Банков през 2001 г. – време, когато не се говореше за сътрудниците на ДС, публикува „Досието. От двете страни на Желязната завеса“ и п-р Христо Куличев – „Процесите. Партията срещу църквата“ (2012 г.), откъдето може да се види другата страна – имало е и такива пастори, които са избрали да кажат „не“ на ДС и са понесли своя кръст.

Издателят Огнян Тодоров (ЕТ „Госпъл“) представи и един паралелен проект, който неслучайно излиза заедно с книгата на п-р Пилев – ново издание на „Изтезаван заради вярата си“ на п-р Харалан Попов, с епилог от сина му Пол – подарък от организацията „Врата на надежда“ за всички гости.

Писателят проф. Михаил Неделчев потвърди нуждата от такива книги, а режисьорът Атанас Киряков емоционално сподели за личните съдби и трагедии на млади хора, преминали през ужаса на лагерите на смъртта вследствие предателство.

Снимки: Иво Орешков

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg