Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Президентът на Египет за първи път разреши строеж на църква

Main Pic
Публикувана: 12.06.2013
Автор:
Прочетена: 1831
Коментари: 0

Египетският президент Мохамед Мурси подписа указ за изграждане на коптска православна църква в провинция Бухейра, в северната част на страната. Както вече бе съобщено от местните медии, държавният глава за първи път разрешава строителството на християнски храм, откакто дойде на власт преди близо 1 година. Църквата на апостолите Петър и Павел ще бъде издигната в град Ал Нубар ел Гадид на площ от 300 кв. м. За изграждане на този храм на коптската общност се чака разрешение вече 17 години. Според действащото в Египет законодателство строителството на коптски църкви е силно регулирано и трябва задължително да бъде координирано с властите.

В ислямската 85-милионна държава, където живеят около 10 млн. християни копти, религиозното малцинство се чувства засегнато от ограниченията на религиозната свобода. Въпреки факта, че като цяло мюсюлмани и християни са живели в хармония благодарение на провежданата от бившите власти политика на толерантност, в страната периодично избухват сблъсъци между представители на различните религии, което често води до жертви. Само през април т.г. при сблъсъци между мюсюлмани и християни в северната част на страната са загинали 9 души. След идването на власт на „Мюсюлмански братя“ много коптски семейства са предпочели да напуснат страната поради страх от преследване от страна на ислямистите.

Някои анализатори вече видяха в този ход на Мурси опит да привлече на своя страна коптската общност, особено като се има предвид фактът, че на 30 юни т.г. по случай първата годишнина от стъпването му в длъжност в страната са планирани масови протести и речи на опозицията.

Източник: Invictory

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg