Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Защо хомосексуализмът е грях

Main Pic
Публикувана: 16.06.2013
Автор: Венцислав Бонев
Прочетена: 4092
Коментари: 0

Живеем в ХХІ в. и все повече можем да чуем да се говори за толерантност, либерализъм, равенство. Днес тази толерантност не е насочена само към различните вероизповедания, култура, обичаи, а все повече се говори за толерантност към хомосексуализма. Някои държави вече приеха закони за еднополовите бракове, борят се за право да осиновяват деца. Други приеха закони, които позволяват и на свещеници да бъдат хомосексуалисти. Ние, християните, трябва да имаме своята позиция, която да бъде основана върху Библията, защото за нас няма по-висок авторитет от боговдъхновеното Божие Слово. Защо хомосексуализмът е грях? Това е темата върху, която ще размишляваме.

Какво се случи в началото

И Бог създаде човека по Свой образ, по Божия образ го създаде; мъжки и женски пол ги създаде. И Бог ги благослови и Бог им каза: Плодете се и се множете“ (Битие 1:27, 28). Още в първата книга на Библията, в първата глава ние разбираме какъв е бил първоначалният план на Бога за човека. Всички знаем, че Той създаде първо мъжа, но видя, че не е добре човекът да бъде сам, затова му създаде подходящ партньор. Това ни навежда на мисълта, че ако Бог е искал, Той е щял да създаде същия човек като Адам, т.е. втори Адам. Но Бог реши нещо по-добро. Той сътвори жената и Адам я наименува Ева. След това Бог заповяда на двамата човеци да се плодят и размножават. Създателят постанови секса между мъж и жена като начин, чрез който човекът да се възпроизвежда. Когато погледнем към хомосексуализма, на първо място можем да видим, че той няма нищо общо с първоначалния план на Бога за човечеството, напротив – той се противопоставя на него. На второ място, хомосексуалистите няма как да се размножават, понеже двама еднополови човека не могат да създадат дете. Затова и такива двойки прибягват към узаконяването на правото да осиновяват деца. Бог неслучайно е създал мъжа и жената, защото по този начин Той е решил да внесе хармония в семейството. И двата пола притежават различни качества, способности, различия, които помагат за правилното възпитание на едно дете. От социална и психологична гледна точка можем да видим, че двама мъже или две жени не могат правилно и нормално да възпитат едно дете и изследванията го доказват.

През есента на 2010 г. Марк Регнерус – доктор по социология и професор в Тексаския университет в Остин (САЩ), започва едно изследване на тема „Какво отличава порасналите деца, чиито родители имат еднополови отношения“. Изследването му завършва през 2012 г. и в него са участвали 3000 пълнолетни респонденти, чиито родители са били в еднополови сексуални отношения. Ето какви са резултатите: 25% от възпитаниците на хомосексуални двойки са имали или имат венерически заболявания поради специфичния начин на живот на партньорите. За сравнение – същата група в нормалните хетеросексуални семейства е 8%. Възпитаните от хомосексуални партньори с лекота възприемат съпружеската изневяра – 40%. Аналогичният показател в нормалните хетеросексуални семейства – 13%. Сред децата, отгледани от еднополови двойки, 24% са замисляли самоубийство. Същият процент в нормалните хетеросексуални семейства – 5%. Възпитаници на хомосексуални партньори, които са се обърнали за помощ към психиатър – 19%. В нормалните хетеросексуални семейства – 8%. Ето и цифрите, които окончателно разрушават мита, че възпитанието в еднополовото т.нар. семейство не влияело върху сексуалната ориентация на порасналото дете. Само 60–70% от израсналите при хомосексуални партньори се определят като напълно хетеросексуални. За сравнение – при пълнолетните, възпитани в нормални семейства, този дял е 90%.

Къде в Библията за първи път се говори за хомосексуализма

За първи път можем да видим Библията да говори за хомосексуализма в Содом (Битие 19:5). Самият Бог казва, че грехът на Содом и Гомор е много тежък (Битие 18:20) и Той е решил да ги унищожи поради нечестивите дела на хората там (Битие 19:13). Затова Бог наваля от небето огън и сяра (Битие 19:24). Тук можем да видим, че лично Той се заема с греховете на хората, като ги наказва. Не би трябвало да спекулираме, като си мислим, че хомосексуализмът е бил единственият грях, поради който са били изгорени тези два града, но той е бил един.от тях.

Какво казва Мойсеевият закон за хомосексуализма

Аз съм Йехова. И с мъжки пол да не легнеш като с жена; това е мерзост“ (Левит 18:22).

И ако някой легне с мъжки пол като с жена, гнусота са направили и двамата; непременно да се умъртвят; кръвта им ще бъде върху тях“ (Левит 20:13).

По всичко личи, че Господ Бог се гнуси от подобен грях, за Него е мерзост. Той не може да бъде снизходителен, когато се извършва такова престъпление срещу Неговите закони. Затова и Бог е постановил смъртоносна присъда за хомосексуализма всред народа на Израел, като вината се пада единствено на тези, които са извършили самия грях.

Какво ни казва Новият завет за хомосексуализма

На първо място трябва да потърсим причината, поради която Бог е допуснал да има хомосексуализъм.

Защото познаха Бога, но нито Го прославиха като Бог, нито Му благодариха, а се извратиха в своите мъдрувания и безумното им сърце се помрачи“ (Римляни 1:21). Доказателства за съществуването на Творец можем да открием в самото творение, мироздание. Но хората въпреки това, което виждаха, не пожелаха да отдадат слава на Бога, а на други хора, идоли, животни. Такива хора започнаха да служат и да се покланят на творението, вместо на Твореца.

Затова Бог ги предаде на срамни страсти – защото и жените им замениха естественото сношение с противоестествено. Също така и мъжете, като оставиха естественото си сношение с жената, се разпалиха в похотта си един към друг, вършейки безобразие мъже с мъже, и приемаха в себе си заслужената отплата на своята заблуда. И понеже отказаха да познават Бога, Бог ги предаде на развратен ум – да вършат това, което не е прилично“ (Римляни 1:26–28).

Апостол Павел ясно ни обяснява каква е причината за хомосексуализма. Според него отхвърлянето на Бога от страна на хората и замяната му с нещо друго е причината Бог да се отдели от тях и да ги остави да имат сношение помежду си – мъж с мъж и жена с жена. От този текст научаваме, че хомосексуализмът за Бога е „срамна страст“, следствие от „разпалена похот“, също и „безобразие“, породено от „развратен ум“. Библията много категорично заявява, че това е грях, нарушаване на първоначалния Божи план за семейството и извращаване на неговата същност и функция. Сега трябва да отговорим на една позиция, която защитават хомосексуалистите. Някои от тях твърдят, че дали ще бъде човек хетеросексуален или хомосексуален, е предварително заложено генетично и човек не го избира сам. Това твърдение абсолютно не може да бъде подкрепено от Библията поради следните причини. На първо място, Божието Слово ясно твърди, че Бог е Този, Който дарява с живот. На второ място, за Бог хомосексуализма е мерзост (Левит 18:22), отвратителен грях, който събужда Неговия свят гняв и това предизвиква Неговия съд. Поради тези причини ние няма как да приемем, че Бог, Който дарява живот, създава и хора, които генетично са програмирани да са противни на Неговата воля и план за семейството, или казано по друг начин, „хора, които са определени за съд и вечно наказание“.

Библията ясно заявява, че хомосексуалистите няма да бъдат спасени от греховете си и да влязат в Божието царство.

Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Не се лъжете. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито хомосексуалистите, нито малакийците... няма да наследят Божието царство“ (І Коринтяни 6:9, 10). Ние като християни разбираме от тези думи, че не може човек, който е хомосексуалист, да бъде спасен и да влезе в небето. Бог е определил кои хора (тези, които повярват в Сина Му Исус Христос и Неговата жертва и живеят според Библията – Йоан 3:18) ще влязат в Божието царство и кои е невъзможно да бъдат приети. Тези думи ни помагат ясно да разберем каква е Божията позиция относно хомосексуалистите.

Бог ще осъди хомосексуалистите на вечни мъки в огненото езеро

А колкото за страхливите, невярващите, осквернените, убийците, блудниците, чародейците, идолопоклонниците и всичките лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел. Това е втората смърт“ (Откровение 21:8). Думата, която е употребена за „осквернените“, произлиза от гръцка дума, която означава „гнусен“, „скверен“, „мерзостен“, „отвратителен“.

От тези думи разбираме, че Бог вече е предвидил каква ще бъде присъдата за хората, които практикуват хомосексуализъм. Онези, които не приемат Библията като авторитет, могат и да не са съгласни, но ние, християните, разбираме, че в Божието Слово няма две мнения относно този грях.

Могат ли християните да бъдат толерантни към хомосексуализма

Думата толерантност (също търпимост) е термин в социалните, културните и пр. контексти – да опише поведения, маниери, подходи и отношения на подкрепа, разбиране и недискриминация към малцинствени или слабо представени групи, които по някакъв начин са в неравностойно положение. Българският термин е заимстван от английския tolerance или още toleration, който е създаден, за да наименува религиозната толерантност към различните религии, вярвания, групи и практики след протестантската Реформация. От Библията ясно разбираме, че Бог не е толерантен към хомосексуализма, а за Него е грях, който е осъдим. Той не може да изпитва търпимост към действие, което пряко засяга Неговото Слово и святост. Това становище ни позволява и ние да не бъдем толерантни към този грях. Всъщност ние като християни въобще не можем да бъдем толерантни към греха, следователно и нашата позиция трябва да бъде ясна – хомосексуализмът е грях, защото Самият Бог го нарича грях.

Какво тогава трябва да бъде нашето отношение към хомосексуалистите

Като християни ние имаме Великото поръчение от Христос да разпространяваме Благата вест. Нашият Господ Исус на кръста е умрял за греховете на цялото човечество, включително и на тези на хомосексуалистите. Ние като християни можем да обясним на такива хора, че Бог е готов да прости техния грях и да ги освободи от тази плътска страст, ако те пожелаят и повярват в Христос и Неговата свята жертвата на кръста. Това, че не можем да бъдем толерантни, не означава, че трябва да мразим и презираме такива хора. Нашата нетолерантност се изразява в нежеланието да подкрепим и да се съгласим с техния начин на живот, защото е противен на библейските стандарти и морал. Апостол Павел пише, че такива хора явно живеят в заблуда (Римляни 1:27). Ние, християните, можем да им споделим истината, като им обясним, че те могат да бъдат свободни от хомосексуализма посредством вяра в Исус Христос.

„Прочее, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни“ (Йоан 8:36).

Библията, а и всеки клон на християнството, са на едно мнение относно практикуването на хомосексуализма – той е грях. Но грях, който може да бъде простен и от който човек може да бъде напълно свободен. Както хомосексуализмът е избор, така и освобождаването от него е избор, за който Бог е готов да помогне, стига човек да Му се довери.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg