Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Обръщение на п-р Врачев по БНТ за празника Петдесятница

Main Pic
Публикувана: 22.06.2013
Автор:
Прочетена: 3922
Коментари: 0

Станалото вече традиционно обръщение към българския народ по БНТ по случай празника Петдесятница беше излъчено след новините в 12.00 ч. П-р Иван Врачев – председателят на Съюза на евангелските петдесятни църкви, поздрави всички наши сънародници с празника и припомни, че: „На този ден е била родена Христовата църква. А това по-късно е довело до реформирането на Римската империя и на целия свят”.

На читателите на „Евангелски вестник” предлагаме пълния текст на обръщението.

 

Уважаеми зрители, скъпи братя и сестри,

От името на Съюза на евангелските петдесятни църкви в България най-сърдечно ви поздравявам по случай днешния християнски празник ПЕТДЕСЯТНИЦА! Това е един от трите най-важни и най-почитани от всички християни празници наред с Рождество Христово и Възкресение Христово.

ПЕТДЕСЯТНИЦА е бил древен юдейски празник. Съгласно Свещеното писание обаче, на този ден след Възкресението на Иисус Христос около 120 Негови последователи били събрани заедно, за да се молят. Тогава за пръв път те били изпълнени със Святия Дух – нещо непознато за тях до този момент. След това последвала вдъхновената проповед на апостол Петър пред насъбралото се множество, в резултат на която около 3000 души приели вярата във възкръсналия Иисус Христос. На този ден е била родена Христовата църква. А това по-късно е довело до реформирането на Римската империя и на целия свят.

Още докато е бил на Земята, Иисус Христос е дал различни обещания на Своите ученици относно изпращането на Святия Дух. Едно от тези обещания е записано в Светото евангелие от Йоана, глава 7:37 "А в последния ден, великия ден на празника, Исус застана и издигна глас и каза: Ако някой е жаден, нека дойде при Мен и да пие”.

А после следва и коментарът на самия евангелист Йоан:

„39. А това каза за Духа, който вярващите в Него щяха да приемат...”.

Както в различни други библейски текстове, така и тук действието на Святия Дух в живота на вярващите символично е представен като ЖИВАТА ВОДА. Единствено тази ЖИВА ВОДА, която Иисус дава, може напълно да удовлетвори вътрешната духовна жажда на човека.

Точно затова тези думи на Иисус Христос и този празник – ПЕТДЕСЯТНИЦА, са толкова актуални и за нас, съвременните хора. За съжаление днес ние се вълнуваме повече от земните и материалните неща, искаме от всичко, което този живот ни предлага... Обаче като че ли не осъзнаваме или не искаме да си признаем, че дълбоко в нас има една ДУХОВНА ЖАЖДА – нещо, което ни кара винаги да се чувстваме неудовлетворени независимо от това, което постигаме. И ние продължаваме да търсим това вътрешно удовлетворение, но за съжаление невинаги в правилната посока.

Затова днес, на този светъл празник ПЕТДЕСЯТНИЦА, чрез думите на Свещеното писание Иисус Христос говори на всички нас: „Ако някой е жаден, нека дойде при Мен и да пие“.

Днес страната ни преживява труден период. Ежедневните протести и неспособността на управляващите да отговорят на очакванията на народа показват необходимостта от дълбоки промени в обществото. А от историята знаем, че църквата, която е изпълнена със Святия Дух, може да съдейства за дълбока духовна трансформация на хората, която от своя страна да доведе до необходимите промени и в обществото.

Моята молитва днес е Бог да благослови страната ни, Бог да помогне на всички нас да усетим тази духовна жажда и да потърсим Единствения, Който може да я удовлетвори. Затова искам да ви припомня и още нещо, което Бог е казал в Светата Библия: „И ще Ме потърсите и ще Ме намерите, като Ме потърсите с цялото си сърце“.

Пастор Иван Врачев

Председател на Съюза на евангелските петдесятни църкви в България

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg