Вторник, 19.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Право на отговор

Main Pic
Публикувана: 04.07.2013
Автор:
Прочетена: 19611
Коментари: 0

Уважаеми читатели,

„Евангелски вестник” предоставя платформа за дебат по темата „Дейността на ДС в евангелските църкви по времето на комунизма“.  Публикуваните материали, които отразяват становищата и търсят мнението на широк кръг от вярващи, пораждат дискусии както на нашите страници, така и в други форуми.

Във връзка с отвореното писмо на п-р Теодор Ангелов по повод книгата  „Пастори агенти на ДС”, публикувано на сайта на „Евангеслки вестник”, получихме писмената реакция с искане за право на отговор от автора на книгата п-р Ангел Пилев. 

От редакцията на „Евангелски вестник”

 

Отговор на Отвореното писмо на Теодор Ангелов,

публикувано в Евангелски вестник със заглавие  „Слуги на клеватата”, в което съм визиран като автор на книгата „Пастори агенти на ДС”.

 

Г-н Ангелов,

Ако според Вашите определения човек, който публикува част от документите за сътрудничество с органите на ДС, е слуга на клеветата, то съвсем спокойно според този аршин, с който мерите, може да бъдете определен като слуга на Държавна сигурност.

За да няма объркване, ще отговоря подред на Вашите обвинения:

Относно липсата на издателство, следва да знаете, че не само издателства имат право да публикуват книги. В книгата ясно е посочено, че аз съм авторът на въпросното издание и притежавам авторските права за написаното. Така че, изтъквайки липсата на издателство, Вие се стремите да омаловажите публикуваните факти. На всички е ясно кой е авторът на книгата. Тя не е анонимна, нито пък я пиша под псевдоним, както Вие – Вашите доноси (повече от 300 ръкописни страници, подписани от агент „Петров”, известен в евангелските среди като п-р Теодор Ангелов).

Застанал ли съм на страната на ДС, след като публикувам документи за Вашето агентурно минало?

Това, което съм направил, е да застана на страната на документалната истина и да публикувам факти, за които до момента не сте представили нито едно доказателство, че не са истина (а и за които мълчахте повече от 20 години след промените). Вместо да атакувате мен – публикувалия тези факти, ако наистина твърдите, че сте невинен, то предприемете логичните законови стъпки да докажете своята невинност и да изчистите името си преди всичко чрез документ, издаден от Комисията по досиетата. Това съм предложил и в самата книга, където много ясно казвам, че ще бъда радостен, ако се появят нови документи и факти, които да опровергаят тази дейност. И още нещо – мога да ви уверя, че съм последният, който би защитавал или застанал на страната на ДС. Ако бяхте прочели внимателно уводните и заключителните части, щяхте да видите, че срещу ДС и нейните структури в книгата има единствено разобличение, а като най-големия виновник е посочена Партията поръчителка. По това две мнения в църковните среди няма и не може да има.

Не знам какво не Ви допада във външния вид на корицата, която е направена достатъчно професионално. Тя показва именно това, че пастори, призвани да служат на църквата и Бога, са служили и на ДС, чиято цел е била да унищожи църквата, и сочи към съдържанието без маска, без илюзии, без патетика...

Твърдите, че всички документи са скалъпени зад гърба Ви и за тях не сте знаели нищо.

Ако се бяхте запознали с документите, на основание на които комисията Ви е обявила за сътрудник, Вие можехте да се възползвате от законовата Ви възможност да обжалвате нейното решение и нямаше прибързано да публикувате декларация, която Ви поставя в неудобно положение. А това, че може би не всички документи са налице – със сигурност вярвам, че може и да е така, но и в тези, които са достъпни, дори ако се игнорират рапортите на офицерите, пак има стотици страници с Ваши саморъчно написани сведения.

Обвинявате ме, че съм Ви отделил значително място в книгата си.

Това се дължи единствено на значителната дейност, която сте извършвали за години като агент „Петров“ – сътрудник на ДС. Така че заслугата тук не е моя.

Питате защо в книгата не се споменава за случаите, когато сте бил преследван, разпитван и глобяван от ДС.

Първо, изследванията във въпросната книга са насочени към дейностите на сътрудници на ДС. Второ, книгата не претендира за пълна изчерпателност относно цялата Ви дейност (защото тогава би трябвало да публикувам отделна книга с размер над 600 страници само за Вас). Освен това много хора са били разпитвани, но с тази разлика, че не са давали сведения като агенти с псевдоним. А факт е, че докладите от ДС офицерите се потвърждават от няколко различни източника.

Ако разгледате непредубедено другите глави от книгата и направите сравнение, няма начин да не забележите разликата с изложението за Вас – акцентът е върху вербовката на основа компромат, което Ви поставя в различна светлина. Обърнете внимание отново и на заключението във Вашата глава, където съвсем не се омаловажава пасторската Ви дейност.

Твърдите, че споменатите сведения за вашите родители са били лъжи и клевети и аз съм бил петнил тяхното име.

Никъде не съм си позволил да кажа нещо негативно относно вашите родители. Това, което се вижда от документите, е, че те са ваши родители, какво работят и т.н. Неща, които, надявам се, няма да отречете.

Дори не съм си и помислял да задам логичния въпрос, за който мнозина вярващи се питат: Как така, след като Вашият баща излежава присъдата си и излиза на свобода, става секретар на СЕБЦ за разлика от други пастори, които, след като са излезли от затвора, не им се дава никакъв достъп до амвоните? Нима твърдите, че той не е бил в затвора или не е бил секретар на СЕБЦ? Или че майка Ви не е австрийка? Защото именно това сочат документите!

За вас е омерзително да четете написаното в книгата. Тук наистина се съгласявам с Вас. И за мен бе омерзително да видя другото лице на протестантски пастори, в които не само аз, но и стотици млади хора, когато повярвахме в Бога, Ви се доверявахме безрезервно и Ви имахме за пример.

Ако Вие, г-н Ангелов, представите неопровержими доказателства, че не сте агент на ДС и не сте вредили на църквата, то аз ще поднеса своите публични извинения и ще подам оставка като пастор. Но ако не можете да докажете това, следва да бъдете честен, като поднесете Вашите извинения и се покаете за дейността си като агент.

Относно гаврата – гавра може да се нарече всичко онова, което изтъкнаха почти всички от оповестените пастори агенти, а именно че дейността им била геройство и ако не са били те, църквата не би оцеляла и т.н. – гавра срещу пострадалите пастори в Пасторските процеси и срещу всички онези, които са били подложени на подобни гонения и страдания, но не са се съгласили да станат предатели на братята си и да сътрудничат на ДС.

Бог да благослови делото Си в България

 

Пастор Ангел Пилев

3.07.2013 г.

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg