Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Най-интересните библейски факти

Main Pic
Публикувана: 14.07.2013
Автор: Д-р Марияна Филипова
Прочетена: 9334
Коментари: 0

Всеки ден учението ни тласка както към нови хоризонти, така и към множество исторически факти и духовни ценности. Дали си даваме сметка за цялата информация, която ежедневно преминава покрай нас? Със сигурност не. Научно доказано е, че човешките възможности имат определен капацитет, който трудно може да бъде надхвърлен. А знаем ли всъщност с какъв ресурс разполагаме? Според т.н. „Конус на ученето“, разработен от Брус Хайланд, в зависимост от начините на учене , ние сме в състояние да запомним различен процент от предоставената ни информация, и по-точно: когато четем, запомняме 10% от това, което учим; когато слушаме, запомняме 20% от това, което сме чули; когато гледаме изображения, запомняме 30% от това, което сме видели и т.н.

Конусът или пирамидата на учението е модел, който има за цел да обясни очакваната  учебна ефективност, която ще достигнем според начина, който сме избрали за възприемане на новата информация. За да сме съвсем обективни обаче, е редно да отбележим, че моделът на пирамидата на ученето не се възприема еднозначно от всички. Някои хора, оспорват достоверността на процентите, които стоят до всеки един отделен начин за научаване, други пък оспорват научната тежест на подредбата на елементите в пирамидата.

Без да акцентираме върху всяка една теория или разбиране на различните хора, е добре да отбележим, че четенето си остава един от най-полезните и развиващите начини за усвояване на нови знания.  Безспорно начинът на поднасяне на информацията в писмена форма, както и във всяка друга, е определящият за възприемането на фактите и за запомнянето им в дългосрочен план. Систематизираното и ясно описване на информацията, както и логичното й и точно обяснение и обобщение, са обещаващата формула за пълноценното обучение на заинтересованите.

Тези данни именно са причината да обобщя някои често срещани от нас интересни библейски факти, други пък по-рядко споменавани на различни места, които ще ни изглеждат доста по-подредени и лесни за възприемане, записани в систематизирана фактологическа поредица, като тази например:

  • Библията съдържа 66 книги, разпределени в Стария и Новия завет.
  • Старият завет съдържа 39 книги.
  • Новият завет съдържа 27 книги.
  • „Завет” означава " свидетелство " или "договор".
  • Библията е написана от над 40 различни автора, вдъхновени от Светия Дух, и представлява една изключително последователна и унифицирана книга.
  • Авторът, допринесъл най-много книги към Стария завет е Мойсей. Той е написал първите пет книги от Библията (Петокнижието).
  • Авторът, допринесъл най-много книги към Новия завет е Апостол Павел. Той е написал 14 книги (повече от половината) от Новия завет.
  • Библията е писана в продължение на приблизително 1500 години, от около 1450 г. преди Христа (от времето на Мойсей), до около 100 г., след смъртта и възкресението на Исус Христос.
  • Библията е написана на три езика: иврит, арамейски и гръцки (койне).
  • Целият Нов завет, какъвто го познаваме до днес, е канонизиран преди края на 375 г., а Старият завет бил канонизиран дълго преди идването на Исус Христос.
  • „Канон” идва от гръцки и означава измервателна пръчка. Бъдейки Библията "канонизирана" означава, че тя е била измерена чрез стандарт или изпитание на божествените вдъхновение и власт.
  • Библията е отпечатана през 1454 г. от Йоханес Гутенберг, който е измислил "вид плесен" за печатната преса. Библията е първата отпечатана книга изобщо.
  • „Codex Vaticanus” е най-старият, почти пълен ръкопис на Библията, който съществува и до днес. Той датира от първата половина на четвърти век и се намира в библиотеката на Ватикана в Рим. Съществуват и по-стари запазени фрагменти от Библията. Най-старият е малка отломка от Евангелието на Йоан е бил намерен в Египет и датира от началото на втори век. В момента се помещава в библиотеката „Rayland” в Манчестър, Англия.
  • В книгата на Естир не се споменава думата "Бог".
  • Най-възрастният мъж, който някога е живял се е казвал Матусал и е живял 969 години (Битие 5:27).
  • Двамата човеци, които не са вкусвали смъртта са библейския праведник Енох и старозаветния пророк Илия. Енох прекарал на земята цели 365 години, а след това поради благочестието си е взет от Бога на небето (Битие 5:22-24). Появила се огнена колесница, с огнени коне и отнесла Илия с вихрушка на небето (II Царе 2:11).
  • Според Библията, най-смиреният човек в нея, с изключение на Исус, е Моисей (Числа 12:03).
  • Библията е преведена на 2018 езици, с безброй частични преводи, както и аудио преводи (за неписмените езици).
  • Библията – безспорен бестселър на всички времена! Библията все още държи първото място за най-продаваната книга в целия свят. Това несъмнено е интересен библейски факт!

 


Използвани източници:

„Библейски наръчник на Халей”, Хенри Халей

„Ти и твоята Библия”, Артър Максуел

„Да разбираш писанието”Баркли и Алвера Микелсън

„Библейски наръчник на Ънгър”, Мерил Ънгър

Конспирация на богатите:Осемте нови правила на парите”, Робърт Кийосаки

http://ministerbook.com

 





 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg